Ugrás a tartalomra

Művésztanárok feketén-fehéren

2018. január 19. péntek
A Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti és Általános Iskola képzőművész-tanárainak nyílt gyűjteményes kiállítása január 18-án a Klauzál Ház Vén Emil galériájában. A Fekete-Fehér+Egy címmel nyílt tárlaton 14 alkotó művével ismerkedhetünk meg.
Művésztanárok feketén-fehéren

Nagyon szerencsés helyzetben vagyunk, mert Budafok-Tétény művészeti és kulturális élete bővelkedik a kerület határain túlmutató tartalmakban – kezdte megnyitóbeszédét Gazdik István, a Klauzál Ház igazgatója, az esemény házigazdája. Köszöntőjében elmondta, a bemutatandó gyűjteményben olyan alkotások kaptak helyet, melyekben a fekete-fehéren túl plusz egy elem is szerepel.

A megnyitón Wehner Tibor művészettörténész úgy fogalmazott, nem feltétlenül igaz, hogy a kiemelkedő tehetségű alkotók kiemelkedő mesterek is, a művészetükkel háttérben maradó alkotók pedig az oktató tevékenységüket is visszafogottabban végzik, a művészi és az oktató tevékenység futhat egymástól függetlenül és egymással szorosan összekapcsolódva is. A kiállítás is bizonyítja, hogy az iskola művésztanárai nemcsak napi oktatómunkájukkal foglalkoznak, hanem aktív alkotóművészek is, akik autonóm alkotásaikkal is nyilvánosság elé lépnek. A kiállításon bemutatott munkák lehetőségek tárházát bontakoztatják ki a szemlélők előtt: „(...) amennyiben van értékes művészi gondolat és az esztétikus, a gondolatnak megfelelő formában, megfelelő eszközökkel és anyagokban kivitelezetten valósul meg, ölt testet, akkor megszületik a csoda, létrejön a varázslat: előttünk áll az egyszeri és megismételhetetlen, különösségekben játszó, felismerésekre és állásfoglalásokra késztető műalkotás” — mondta Wehner Tibor Munkácsy-díjas művészettörténész.

A megnyílt tárlat sokféle művészeti ágat, műfajt és műformát vonultat fel, ahogy megtalálhatók a klasszikusabb és a rendbontó, újító szellemű műalkotások is. A közös bennük, hogy alkotóik a Nádasdy iskolában oktatnak vagy oktattak a közelmúltban: Artner Ilona, Dózsáné Tóth Anna, Dózsa-Tóth Sarolta, Kanyó Ferenc, Konkolyi Katalin, Kungl György, Kutasi Tünde, Neuberger István, Orient Enikő, Palik Eszter, Sarkadi Petra, Székely Judit, Sziráki Katalin és T. Millavári Silvia. A fekete-fehérre komponált kiállítás megnyitóját Kubinyi Zsuzsanna zongoraművész játéka egészítette ki.

A tárlat megtekinthető a Klauzál Ház (Budapest 1222, Nagytétényi út 31-33.) Vén Emil galériájában 2018. február 25-ig. A belépés díjtalan.

Fotó: Kocsis Zoltán

Művésztanárok feketén-fehéren