Ugrás a tartalomra

Nagy küzdelem a Promontor Kupán

2022. március 01. kedd
Budafokon, a BMTE Sportcsarnokában rajtolt el a 2022-es karateszezon
Nagy küzdelem a Promontor Kupán

Benépesült a BMTE sportcsarnoka, az I. Promontor Kupa szólított tatamira mintegy 400 karatékát. A házigazda természetesen a Sozsin Wado Karate Egyesület volt, amely hagyományt teremtene ezzel az évadnyitó rendezvénnyel, amely az óvodásoktól a veteránokig minden korosztály képviselőit mozgósította. Az eseményt Karsay Ferenc polgármester és Németh Zsolt, kerületünk országgyűlési képviselője nyitotta meg. Mozgalmas hétvégéje volt a két politikusnak, gondoljunk csak a péntek esti, Anna utcai Sportgálára.

A budafoki karate ősapja természetesen Bisztrony Csaba, a Sozsin Wado Karate Egyesület elnöke, akinek azonban a fia – ifjabb Csaba – legalább annyira benne van a sportágban a klub elnökségi tagjaként, mint legendás édesapja. Vele beszélgettünk az első Promontor Kupáról.

„430 nevezés érkezett, ennél valamivel kevesebben indultak, de ez részvételi rekord a versenyeinket illetően – mondta a fiatalember. – A koronavírus-járvány miatt tavaly és tavalyelőtt nem tudtunk versenyt rendezni. Amúgy a budafoki versenyeknek nagy a hagyománya, és a kétéves kényszerszünet alatt átgondoltuk, hogy úgy jönnénk vissza, hogy egy kicsit felfrissítjük és új nevet adunk az eseményünknek. Ezért mostantól a hely szellemének megfelelően Promontor Kupa a neve. Ezzel kezdődik a tavaszi karate versenyszezon valamennyi korcsoport számára. A WKF, tehát a Karate Világszövetség szabályrendszerét alkalmazzuk, ezt láthattuk a tavalyi tokiói olimpián is, hiszen sportágunk most már teljes jogú sportág az ötkarikás játékok programjában, sőt, érmesünk is van a tokiói harmadik helyezett Hárspataki Gábor személyében.”

Az MTK-s Hárspataki bravúrjától remélik a hazai karatékák, hogy bekerülnek az államilag kiemelten támogatott sportágak közé.

„Gábor is ezt a szabályrendszert képviseli – folytatta az ifjabbik Bisztrony. – Neki most meglehetősen sűrű a programja, és ő profiként azért más színvonalat képvisel. Ezek a klubok, az UTE vagy az MTK már profi, fizetett karatékákat alkalmaznak. De ez nem érdekes, Gábor olimpiai bronzérme biztosan lökést ad idehaza a sportágnak.”
Eközben odabent, a teremben zajlanak a versenyek és az eredményhirdetések. A veteránoknál egy jól megtermett fiatalember – hiszen aki negyvenéves, az még bőven fiatal – áll fel a dobogó tetejére, Nyilas István, aki ugyan nem budafoki lakos, de a házigazda Sozsin Wado Karate Egyesület versenyzője.

„Ez volt az első versenyem karatéban, nemrég kezdtem el művelni ezt a küzdősportot – mondja. – Korábban dzsúdóztam, kick-boxoltam, továbbá a rendőrség, illetve egyéb rendvédelmi szervek kötelékében önvédelmet oktattam idősb Bisztrony Csaba barátommal együtt. Az ő hívására igazoltam a budafoki egyesületbe.”

Aztán itt az újabb eredményhirdetés, a győztes pedig egy alig 18 éves ifjú hölgy, a neve Marczis Anna. Ő a formagyakorlatban, a katában bizonyult a legjobbnak. Anna pestlőrinci, a korosztályos válogatott versenyzője, Európa-bajnokságon is szerepelt már, szóval, nem akármilyen karatéka.

Mint ahogy az I. Promontor Kupa sem akármilyen rendezvény.

Ch. Gáll András