Ugrás a tartalomra

Napsütés, pájsli, tócsni, gulyás

2021. október 07. csütörtök
Budatétényben és Nagytétényben is megrendezték a hagyományos főzőversenyeket
Napsütés, pájsli, tócsni, gulyás

Napsütés, rotyogó bográcsok, gőzölgő ételek, vidám társaság. Mi is lehetett volna más elfoglaltság, amely bearanyozza a szívét a Budatétényben és Nagytétényben élők egy részének a hosszú karantén után. A pandémia ugyanis korábban nem engedte, hogy megrendezzék a hagyományos programokat a kerületünkben, így a budatétényi Szent Mihály-napok rendezvényei és a Nagytétényi Főzőverseny is elmaradtak. Most azonban be lehetett pótolni szinte mindent, a Szent Mihály-kápolna mögötti kertben és a Szent Flórián téren is népes csapat gyűlt össze, hogy főzőversenyen mérje össze azt a tudást, amit elsajátított a konyhaművesztből. Az ételek is kiválóan sikerültek, mint mindig, Gazdik István, a Klauzál Ház igazgatója, aki a szabadtűzi főzés lovagjaként mindkét eseményen a zsűri elnöke volt, alig győzte dicsérni az alkotásokat.

A Budatétényi Polgári Kör Szent Mihály-napok elnevezésű rendezvénysorozatának záróakkordjaként a sváb ételek versenyeztek, de az egyes résztvevők jóvoltából egy rögtönzött helytörténeti kiállítást is kialakítottak a kápolna mögötti kertben. Hagyományos konyhakredenc, a sváb ősöket ábrázoló fényképek és egy régi házi áldás is díszitette a főzőversenynek helyet adó szabadtéri környezetet. Az ősök gasztronómiai tudása mellett tehát az ősök szellemisége is jelen volt a rendezvény helyszínén. A sváb főzőversenyt Tóth Melinda, a Budatétényi Polgári Kör elnöke nyitotta meg, aki bemutatta a zsűri tagjait. Gazdik István és az elnök asszony mellett Serfőző László, az idén Év vállalkozója díjat nyert Serfőző és Társa Kft. vezetője, Szirtes Edit, a Budafok-tétényi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke is tagja volt az ítészeknek, valamint Fodor Tamás muzsikus a Vojnovich–Huszár-villa részéről.

A versenyt végül pedig mi is nyerhette volna más, mint az egyik legfinomabb sváb étel, vagyis a pájsli, magyar nevén a szalontüdő. A briliáns bográcsos savanyú tüdőt készítő csapat vezetője Kovács Attiláné volt, az Észak-magyarországi Német Önkormányzati Szövetség Egyesület képviselője. Természetesen a sváb ételek közül nem hiányozhatott a csülök, a Weiss sauer (savanyú leves vagy ragu) és a káposzta sem, és jelen voltak a különböző gőz- és zsemlegombócok, illetve a tócsni is. Utóbbi volt a körete sajttal és tejföllel annak a lengyel gulyásnak is, amely elvitte a Nagytétényi Főzőverseny első díját.

A Szent Flórián téren egy héttel később gyűltek össze a főzőcsapatok, hogy versenybe szálljanak a kupákért, és a hatalmas, két és fél méter magas vándor fakanálért, amelybe a győztes belevésheti a nevét. Ezúttal a Csibe Futam nevű csapat volt a „befutó”, de csak alig maradt le tőlük a második helyezett gárda, a Bárányok hallgatnak elnevezésű egység lenyűgöző báránypörköltje. Kiváló volt még a különdíjas Chreko Ferenc lecsója is, de kóstolhattunk ízletes chilis babot, töltött paprikát, sőt, vaddisznópörkölteket is, például a Gastro Barbár csapat alkotását, amelyet petrezselymes gőzgombóccal szolgáltak fel.

Karsay Ferenc polgármester lapunknak elmondta: két kiváló rendezvényen vagyunk túl a helyieknek és támogatóiknak köszönhetően. Ez két dolognak is köszönhető: az egyik, hogy vége van a nyárnak, így az emberek felfedezik újra a saját lakhelyüket is, és az időjárásnak, a szikrázó napsütésben jó összejönni a barátokkal és megbeszélni a nyári élményeket. – Nekem is nagy élmény volt kezet fogni a barátokkal, a volt tanítványokkal – fűzte hozzá a polgármester. Kiemelte: Nagytétényben a huszadik főzőversenyt tarthatták volna meg, ha nem szól közbe a járvány, de figyelmeztető jelek jönnek a szomszédainktól, hogy sajnos egy negyedik hullámra is kell számítani. Ez pedig a szakértők szerint az oltatlanok hulláma lesz, ezért mindenkit arra kért, olttassa be magát.

A rendezvényen részt vett Németh Zsolt országgyűlési képviselő is, aki kiemelte, hogy az L. Simon László új igazgatóval kialakított jó kapcsolatnak köszönhetően a Nemzeti Múzeum turisztikai fejlesztéseket hajthat végre a közeljövőben a Campona római tábor területén, illetve az Iparművészti Múzeumtól azt az ígéretet is megkapták, hogy felújítják a nagytétényi kastély kertjét. Ez egy lépés lehet ahhoz, hogy a Szent Flórián tér is tovább fejlődjön, egy még hangulatosabb közösségé térré váljon.

A gasztronómiai események ezzel a kerületünkben még nem érnek véget, október 16-án, 9 órától az Oroszlános Udvarban (Leányka utca 1/B) rendezik meg a IX. Dél-Budai Bográcsfesztivált, ahová szintén várják a főzni és szórakozni vágyó vendégeket.