Ugrás a tartalomra

NB I-es a Budafoki MTE!

2020. május 07. csütörtök
NB I-es a Budafoki MTE!
NB I-es a Budafoki MTE!

Eseménydús nap volt a hétfő, május negyedike. Először is jogilag már semmi akadálya sem volt, hogy a BMTE labdarúgói elkezdjék a teljes csapatos edzéseket. Másodszor ülésezett a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöksége. S ha már ülésezett, lezárta az NB II-es pontvadászatot, a pillanatnyi állást szentesítette végeredményként, ami azt jelenti, hogy az MTK és a BMTE a feljutó!

NB I-es a Budafoki MTE!

Hetvennégy év telt el azóta, hogy az eddigi egyetlen alkalommal, az 1945–1946-os bajnokságban NB I-es volt a csapat, de az sem volt „igazi” NB I, mert a háború utáni újrakezdés zűrzavarában összevonták az első és a másodosztályt két tizennégy-tizennégy csapatos csoportba. Nagyon kevesen élnek már azok közül, akik akkor látták futballozni Csordás Lajosékat.

Augusztustól azonban újra NB I-es mérkőzéseket láthatunk a Promontor utcai BMTE Stadionban, mivel az MLSZ hétfői elnökségi ülésén a testület nemcsak az NB I-es pontvadászat folytatásáról határozott, hanem arról is, hogy lezárja az NB II-t, és a jelenlegi állást fogadja el végeredménynek. Így az első és a második helyen álló MTK és a Budafoki MTE a két feljutó!

– Folyamatosan ég a telefonom, már konferenciabeszélgetést folytattam a játékosokkal és Jakab János tiszteletbeli elnökkel is, óriási az öröm – újságolta hétfőn este Csizmadia Csaba vezetőedző. – Természetesen nem tudtam előre, hogy ezt a döntést hozza az MLSZ elnöksége, de ezt tartom a legigazságosabbnak. Nem lett volna értelme kockáztatni a játékosok egészségét, ugyanakkor hét pont előnyünk volt a harmadik helyen álló Vasas előtt, tehát nem lehet azt monadni, hogy érdemtelenül jutunk fel. Korai lenne még az esetleges erősítésekről beszélni, de a feljutást kivívó csapat gerince természetesen együtt marad.

Jakab János – a hetvenes évek közepe feljutásra is esélyes bombacsapatának gólerős centere – meghatottan nyilatkozott.

– Még mindig nem akarom elhinni, hogy NB I-esek vagyunk, köszönet ezért a szakmai stábnak és a játékosoknak, no meg Bélteky Róbert tulajdonosnak, aki az anyagi hátteret biztosítja a csapatnak. A stadion még kisebb kiegészítésekre szorul, bővíteni kell a nézőteret és a világítást is fel kell javítani, de a bajnoki rajtra készen állunk az élvonalra – mondta a népszerű „Jaksi”.

Karsay Ferenc polgármester az elsők között értesült az örömteli hírről.

– Gratulálok a csapatnak és a vezetőknek, fantasztikus eredmény, hogy több mint hét évtized után újra NB I-es a BMTE – mondta a városvezető.
Még ízlelgetni kell a feljutást, annyi bizonyos. Szinte hihetetlen, hogy hamarosan olyan patinás csapatokat láthatunk vendégül a Promontor utcában, mint a Ferencváros, a Honvéd, az Újpest, a MOL Fehérvár vagy a Debrecen...

(Ch. Gáll András)