Ugrás a tartalomra

„Nekem a Budafóka az otthonom”

2019. november 22. péntek
Zombori Gábor inkább mesterével készül Cipruson, mint Milákékkal Tokióban
„Nekem a Budafóka az otthonom”

Zombori Gábor, a Budafóka junior világbajnok úszója – ahogy ő fogalmaz – 99 százalékig biztos benne, hogy ott lesz a magyar színek képviseletében a tokiói olimpián, így a 17 éves gimnazista lehet klubunk első olimpikonja. A sokoldalú fiatalember ezekben a napokban a ciprusi Limaszolban készül mestere, Horváth Tamás irányításával.

„Nekem a Budafóka az otthonom”– A Limasol Park Beach hotelben lakunk, 50 méteres medencéje van a szállodának, ott edzünk, de már a tengert is kipróbáltuk, kellemes meleg a víz, a levegő pedig 28-29 fokos – tudtuk meg Gábortól, akit telefonon, illetve messengeren hívtunk fel az edzőtáborban, ahol a hét végéig tréningezik klubtársaival.

Gáborék a közelmúltban egy csehországi pénzdíjas versenyen vettek részt a Budafóka három másik úszójával, Rácz Regővel, Vántóczki Gergellyel és a frissen igazolt, de hivatalosan még nem a Budafókához tartozó Petri Zsomborral.

– Öt számban indultam, és az ötből négyben győztem, köztük a világbajnoki aranyérmes számomban, 400 méter gyorson, továbbá 400 méter vegyesen és 200 méter gyorson, 100 méter háton pedig második lettem – mondta Gábor. – Életemben először pénzt vihettem haza, kétszázezer forintnak megfelelő összeget, ami egy tizenhét éves gimnazistának nem jön rosszul. Idén még nem indultam világkupa-futamokon, kivéve a budapesti versenyt, de ott sem a jó számaimban. Sós Csaba szövetségi kapitány mondta, hogy versenyezzek a Duna Arénában, csak azért, hogy szokjam a légkört. Akkor még csak egy hete kezdtem el az edzéseket a junior vb utáni szünetet követően, nem is ment még jól az úszás.

Felvetődött, hogy Gábor csatlakozna Milák Kristófék csoportjához, amelyben egy másik budafókás úszó, Márton Richárd a 200 méter pillangó világbajnokának és világcsúcstartójának edzőpartnere. Gábor azonban – egyetértésben edzőjével, Horváth Tamással – másképp döntött.

– Mentem is volna, meg nem is Kristófékkal a tokiói edzőtáborba – mondta a Budafóka büszkesége. – Nyilván csábító volt a jövő évi olimpia helyszíne, meg egy akkora klasszisnak a társasága, mint amilyen Kristóf, de én inkább a mesteremmel, Tamás bácsival maradtam. Mert nekem a Budafóka az otthonom. Cipruson is lehet remekül edzeni, meg itthon, a mi kis 25 méteres medencénkben is, hiszen itt készültem fel a junior vb-re, amit világbajnoki csúccsal nyertem meg.

Gábor a Testnevelési Egyetem gyakorlóiskolájában tizedikes, de ha pótolja a lemaradását, akkor menet közben átminősítik a 11. osztályba.

– Én úgy mondom, hogy tíz és feles vagyok. Nem könnyű a tanulást összeegyeztetni az élsporttal, ezért is vagyok magántanuló. Nehéz hetek ezek az iskola szempontjából, mert közeleg a decemberi glasgow-i rövid pályás Európa-bajnokság, amelyen nemcsak indulni akarok, hanem jól szerepelni is. Aztán jöhet az olimpiai felkészülés, mert szinte biztos már az indulásom, megvan az olimpiai A szintem 400 gyorson.

Amivel, mint írtuk, Gábor lesz a Budafóka SE történetének első olimpikonja!

(Ch. Gáll András)