Ugrás a tartalomra

Nem csak mese a fenntarthatóság

2020. december 27. vasárnap
Első kötetével jelent meg az új könyvek piacán Zakarné Varjas Kata
Nem csak mese a fenntarthatóság

Zakarné Varjas Kata biogazdálkodás szakirányon végzett okleveles kertészmérnök régen dédelgetett álmát valósította meg, amikor GEO, a környezettudatos kiskamasz címmel megírta, majd 2018-ban magánkiadásban megjelentette mesekönyvét.

Nem csak mese a fenntarthatóságA gyermekekhez közel álló természetszeretetről és a legkisebbek által is megvalósítható környezettudatos magatartásról szóló kötet Gerendás Olivér, azaz Geo mindennapjain keresztül mutatja be a pozitív példákat úgy, hogy közben véletlenül se a Földünket fenyegető veszélyeket emeli ki.

Az első könyves szerző saját maga által illusztrált kötetéből nemrégiben háromszázat vásárolt az önkormányzat a kerületi általános iskolák számára, hogy a kisdiákok könnyebben eligazodhassanak a környezetvédelem területén, tudatosabban készülhessenek a hulladékmentes felnőtt életre. Zakarné Varjas Katával a könyv születéséről beszélgettünk.

– Hogy jutott arra a gondolatra, hogy környezetvédelemről szóló mesekönyvet írjon?

– Solymáron lakunk, ahol sokáig a Solymári Hírmondó környezetvédelmi rovatát írtam. Közben két gyermekünk született, így édesanyaként rengeteg mesét olvastam, de közöttük kevés olyat találtam, amely számomra tetsző módon magyarázná el, hogy mitől válik az ember környezetbaráttá, hogyan változtathatunk a világon akár apró lépések segítségével is. Igyekeztem a mesébe a környezettudatosság minden elemét beleszőni úgy, hogy a pozitív példákra összpontosítottam. Azt emelem ki, miért jó, hogy Olivér, azaz Geo biciklivel közlekedik, csapvizet iszik és járja a természetet, hogy szüleivel együtt komposztál, biotermesztést folytat és csomagolásmentes élelmiszert vásárol. A történetekben olyan témákat dolgoztam fel, amelyeket a kisgyerekek is megértenek, és be tudják építeni az életükbe.

– Saját gyermekein „tesztelte” a mesekönyvet?

– A kéziratot a környezetvédelem területén igen elismert szaktekintély, Takács Sánta András, az ELTE humánökológia-professzora lektorálta nyolcéves kisfiával, Bernáttal. Örültem, mert nagyon jó véleményt mondtak a munkámról. 

– A gyakorlatban ön mit tesz a környezetéért?

– Családommal mi is igyekszünk környezettudatosan élni, ezen kívül a 10 millió fa Alapítvány helyi képviselőjeként faültetéseket szervezek Solymáron, ahol nagy boldogságomra ősszel az önkormányzat támogatásával létrehozhattunk egy őshonos gyümölcsfákból álló közösségi gyümölcsöskertet.

(Tamás Angéla)