Ugrás a tartalomra

Nem törte meg a járvány

2020. július 02. csütörtök
Csere Gáspár hegyen, völgyön, erdőben futva vészelte át a a járvány miatt elérkező nehéz időket
Nem törte meg a járvány

Csere Gáspár, az egyik – ha nem a – legjobb formában teljesítő magyar hosszútávfutó Budafokon éli mindennapjait. A BEAC-ot erősítő atlétát többek között arról kérdeztük, hogyan alkalmazkodik a koronavírus-járvány okozta különleges helyzethez, miként tekint előre a bizonytalan jövőbe, illetve milyen út vezetett az aktuális egyéni csúcsához a maratoni távon.

Nem törte meg a járványGazsi szorgalma példaértékű volt az elmúlt három hónapban, ugyanis a rosszból is próbált valami jót kihozni – sikerrel. Korábban gerincsérvet diagnosztizáltak nála, így az elmúlt két évben felerősödött derékfájdalmainak kúrálására sok időt fordított, gyógytornával javított az állapotán, és meg is gyógyult. Edzésein növelte a heti kilométerszámot, ami felkúszott százötvenre is – ezt az adagot többnyire terepen, erdőkben és hegyekben teljesítette. Más választása nem is nagyon volt, mivel a pályák, stadionok bezártak. Kevés olyan sportoló akad, aki ezeket az időket a motivációja hanyatlása nélkül vészelte át. A mi budafoki bajnokunknak ez is sikerült, a változatos edzéshelyszíneken végzett futásainak köszönhetően.

Nagyon nehéz úgy készülni egy élsportolónak a nemzetközi versenyekre, ha nem látja a fényt az alagút végén, hazai rendezésű megméretéseket viszont – szerencsére – már augusztusra és szeptemberre is terveznek. Előbbi az országos atlétikai bajnokság lesz, a másik pedig a 21,1 kilométeres táv, a Wizz Air félmaraton, amelyen tavaly második volt, és ami egyben ob is a magyar futóknak. Visszaevezve a nemzetközi vizekre, Gazsi idén eddig egy maratonin vett részt, a spanyolországi Sevillában, még februárban, a koronavírus-járvány előtt, ami biztató szezonkezdésnek tűnt. Ám sajnos ekkor beütött a pandémia, az olimpiai kvalifikációs rendszert le is állították decemberig, ezzel jelezve, hogy nagy valószínűséggel idén már nem is lesz nívós viadal. Ez viszont akár jól is jöhet, a felkészülést meghosszabbítva pályázhat Gazsi a tokiói indulásra, a szint teljesítésére minden esélye megvan.

A maratoni távot hamar megszerette, pontosabban az választotta őt, elmondása szerint már évek óta ezt a távot érzi a számára legmegfelelőbbnek. Bemutatkozása 2014-ben, Frankfurtban volt, ahol 23 évesen egyből 2 óra 22 perces idővel iratkozott fel a legjobb hazai futók közé. Persze ez a teljesítmény sem az égből pottyant az ölébe, megannyi félmaraton és egyéb tapasztalatszerzés előzte meg. A következő évben pedig Berlinben megszerezte a kvótáját a riói ötkarikás játékokra, egy fantasztikus egyéni csúccsal, 2 óra 16 perces idővel.

A budafoki hosszútávfutó úgy érzi, robbanás előtt áll a maratonfutás. Néhány éven belül hivatalosan is a bűvös kétórás határ alá lehet tolni a világcsúcsot, akár a kenyai szupertehetségnek, Eliud Kipchogénak, aki egyszer már Bécsben, „nyulak” segítségével véghez is vitte ezt a bravúrt.

(Ch. Gáll András)