Ugrás a tartalomra

Nemzeti gyásznap a temetőben

2019. november 21. csütörtök
A lyukas zászlóval jelölt síroknál róttuk le tiszteletünket 1956 hősei előtt
Nemzeti gyásznap a temetőben

Csendes megemlékezés helyszíne volt a Budafoki Temető november 2-án kora este. Az ’56-os veteránok, a forradalom áldozatainak családtagjai, az önkormányzat képviselői és a civil lakosok a halottasház falán elhelyezett emléktáblánál és a lyukas zászlóval jelölt síroknál rótták le tiszteletüket 1956 hősei előtt. A nemzeti gyásznap alkalmából tartott ünnepségen Zugmann Péter képviselő mondott beszédet és Péter Árpád, a Politikai Foglyok Országos Szövetsége (Pofosz) XXII. kerületi szervezetének elnöke szólt a megjelentekhez.

Ezt követően a megemlékezés résztvevői, köztük Karsay Ferenc polgármester megkoszorúzták a hősök neveit felsoroló emléktáblát, majd a mártírok sírjaihoz vonultak, ahol mécseseket gyújtottak, koszorúkat és virágokat helyeztek el. Az ünnepséget a mécsesek fényénél elmondott közös ima tette bensőségessé. A forradalmárok többsége a főút mellett sorakozó, rendbe hozott, lyukas zászlóval megjelölt sírokban nyugszik, de néhányan, mint Priska József Tamás, a Pofosz alapító tagja és egykori elnöke vagy Takács doktor, a Forradalmi Bizottság volt elnöke, a temető más-más helyszínén alussza örök álmát.


Ökumenikus istentisztelet az Angeli úti urnatemetőben

Ökumenikus istentisztelettel emlékeztek a halottakra az Angeli úti urnatemetőben mindenszentek napján, november elsején. A szertartásra összegyűlteknek Csáky László, a Budapesti Temetkezési Intézet polgári búcsúztatója segített a visszaemlékezésben. A katolikus egyház nevében Fülöp Ákos nagytétényi, valamint Mazgon Gábor Baross Gábor-telepi plébános, az evangélikus egyház nevében Hokker Zsolt lelkész és a református egyház nevében Szász Lajos lelkipásztor emlékezett meg az üdvözült lelkekről.
A szertartás után az egyházak képviselői, Karsay Ferenc polgármester és a megemlékezés további részvevői elhelyezték koszorújukat a közös keresztnél, majd mécsest gyújtottak az elhunytakért. (Tamás Angéla)