Ugrás a tartalomra

Nemzeti gyásznap Budafokon

2023. november 20. hétfő
Főhajtás az ötvenhatos hősök sírjainál
Nemzeti gyásznap Budafokon

A Nemzeti gyász emléknapja alkalmából tartott csendes megemlékezést a Magyar Politikai Foglyok Országos Szövetsége (Pofosz) XXII. kerületi szervezete a Budafoki Temetőben. Halottak napján délután az ’56-os veteránok, a forradalom áldozatainak családtagjai, az önkormányzat képviselői és a kerületi lakosok a halottasház falán elhelyezett emléktáblánál és a lyukas zászlóval jelölt síroknál rótták le tiszteletüket 1956 hősei előtt.

Az ünnepségen a Pofosz budapesti elnöke, Szalay Zoltán mondott beszédet.

– Tizenkét napig tartott a győzelmi mámor, amelynek sajnos november 4-én vége szakadt, és fekete zászlót kellett felhúzni. Budafoknak, a tábla tanúsága szerint, tizennyolc hősi halottja volt, a legfiatalabb alig tizenhat éves. Örömmel mondom azonban, hogy a politikai foglyok szövetsége most, 67 év után is nagyon szépen működik Budafokon, amelyért az önkormányzatnak is köszönet jár. A kerület vezetői támogatják a szervezetet, mert úgy gondolják, hogy az emlékezés ébren tartja a forradalom szellemiségét, és nem engedi, hogy a mártírhalált halt forradalmárok, illetve az ’56-os hősök feledésbe merüljenek – emelte ki a november 2-án tartott ünnepség jelentőségét Szalay Zoltán.

Péter Árpád, a Politikai Foglyok Országos Szövetsége XXII. kerületi szervezetének elnöke felidézte az október 23-i eseményeket, amelyeket a kommunizmus felbomlásához vezető út első lépéseként említett.

Szász Etelka Priska József Tamás budafoki szabadsáharcosról beszélt annak kapcsán, vajon mi maradt azoknak, akik még látták, hogy mi történt 67 évvel ezelőtt. Az ünnepségen a Gádor Általános Iskola 8.a osztályos tanulói, Hunics Barbara, Kiss Vanda és Pintér Lara mondtak egy-egy verset. Ezt követően a megemlékezésen megjelentek – köztük Karsay Ferenc polgármesterrel – megkoszorúzták a hősök neveit felsoroló emléktáblát, majd az ’56-os hősök sírjaihoz vonultak, ahol mécseseket gyújtottak, koszorúkat és virágokat helyeztek el.

(Tamás Angéla)


Gyertyagyújtás az Angeli úti urnatemetőben

Ökumenikus megemlékezés és ima az elhunytak lelki üdvéért

Mindenszentek a Halottak napjának vigíliája, azaz ünnepi előestéje. A katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, azoké, akiket nem avattak szentté, illetve azoké, akik nem kaptak külön napot a naptárban. A Halottak napját november 2-án tartják. E keresztény ünnepen az elhunytak üdvösségéért mondunk imát. Ezen a két napon a hozzátartozók rendbe teszik halottaik sírját, azon virágokat, koszorúkat helyeznek el, és gyertyát gyújtanak az elhunytak lelki üdvéért.

Az 1985-ben nyílt Angeli úti urnatemetőben – a hagyományokhoz híven – ökumenikus megemlékezést tartottak november elsején, Mindenszentek napján.

A szertartás után az egyházak képviselői elhelyezték koszorúikat a közös keresztnél, és mécsest gyújtottak az elhunytakért. Az eseményen Karsay Ferenc polgármester és Csiszár Zsuzsanna önkormányzati képviselő is virággal emlékezett a halottakra.

Tamás Angéla

Nemzeti gyásznap Budafokon