Ugrás a tartalomra

Nemzeti Összetartozás Napja – civil kezdeményezésre újabb országzászlót avathatunk

2020. május 27. szerda
Budafok-Tétény Önkormányzata idén a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából zárt körben tartja meg rendezvényét. Június 4-én 16:30-kor kerületszerte megszólalnak a templomharangok, így a lakosság szimbólikusan lehet részese a megemlékezésnek.
Nemzeti Összetartozás Napja – civil kezdeményezésre újabb országzászlót avathatunk

A június 4-ei megemlékezés ezúttal egy szimbolikus elemmel is kiegészül annak érdekében, hogy a kerület teljes lakossága egyidejűleg átérezze a nemzeti összetartozásunk üzenetét, szellemiségét. A rendezvényen beszédet mond: Karsay Ferenc polgármester, Németh Zsolt, a Külügyi bizottság elnöke és Bánhegyi Ferenc történelemtanár, szerző.

A megemlékezéshez kerületünk valamennyi egyházi közössége csatlakozik a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége által kezdeményezett „Szóljanak a harangok!” felhívásnak eleget téve, melyben felekezettől függetlenül hívnak minden egyházközösséget közös imádkozásra és arra, hogy a Kárpát-medence egész területén 2020. június 4-én, csütörtökön 16:30 órai kezdettel 100 másodpercig szóljanak a harangok a magyarság számára oly tragikus trianoni döntésre emlékezve.

Az egyszerre felzúduló harangszót így minden budafok-tétényi hallhatja és akár otthonában, imádsággal maga is csatlakozhat a megemlékezéshez.

Budafok-Tétény a határon túli magyarság, a velük való összetartozás kifejezését kiemelt ügyként kezeli. Ennek kifejezéseképpen kerületünk 2013-ban elsőként tűzte ki a Polgármesteri Hivatal épületére a székely zászlót és ezt az összefogást azóta is erősítjük az Őrtűzgyújtás a Székelyföldért programunkkal, valamint Karsay Ferenc polgármester rendeszeresen szervez zarándoklatot Csíksomlyóra, amelyhez bárki csatlakozhat. Idén sajnos ebben a szakrális élményben nem osztozhatunk.

Június 4-én civil kezdeményezésre egy újabb országzászló állításra is sor kerül. Büszkeség, hogy kerületünkben az itt élő polgároknak rendkívüli jelentőséggel bír a határon túl élő magyarság megsegítése, az összetartozás erősítése. Az emlékművet Fülöp Ákos pélbános áldja meg, és természetesen mindkét rendezvényen elhangzik a Magyar Himnusz, a Székely Himnusz és a Szózat. Az esemény koszorúzással zárul.

A járványügyi helyzetre való tekintettel, kérjük a lakosságot, hogy otthonaikban, kizárólag lélekben csatlakozzanak a megemlékezéshez!

Nyitókép: karpatalja.ma