Ugrás a tartalomra

Nemzeti összetartozás napja

2021. június 07. hétfő
1920. június 4-én írták alá a trianoni diktátumot, amely máig fájó seb az egész magyarságnak. Trianonra mindig emlékeznünk kell, de sebeinkre önmagában nem gyógyír az emlékezés. A magyar kormány ezért adott új szerepet a június 4-i gyásznapnak. Az Országgyűlés 2010. május 31-én a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította az első világháborút lezáró trianoni békediktátum aláírásának napját. Kisvárosunkban több helyszínen zajlottak a megemlékezések.
Nemzeti összetartozás napja

Budafok-Tétény Önkormányzatának vezetősége, kerületünk polgári körei és civil szervezetei koszorút helyeztek el az Országzászlónál és a Donát-hegyen. A Cziffra György Nagytétényi Közösségi Színtérben Békétlen béke címmel tartottak zenés irodalmi összeállítást. A megemlékezésen részt vett Lukács Sándor Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló színművész, valamint Udvarhelyi Boglárka és Ujvári Gergely énekművészek.

A megemlékezéseken beszédet mondott Németh Zsolt az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, valamint Karsay Ferenc polgármester. A városvezető hangsúlyozta: nem választhatják el az anyaországban és a határon túl élő magyarokat. Mi itt a Kárpát-medencében minden körülmény ellenére egy vérből való magyarok vagyunk, egy nemzet tagjai. Hozzáfűzte: Budafok-Tétény a határon túli magyarság, a velük való összetartozás kifejezését kiemelt ügyként kezeli. Kerületünk 2013-ban elsőként tűzte ki a Polgármesteri Hivatal épületére a székely zászlót, és ezt az összefogást azóta is erősítjük az Őrtűzgyújtás a Székelyföldért programunkkal, valamint rendszeresen szervezünk zarándoklatot Csíksomlyóra, amelyhez bárki csatlakozhat. Idén sajnos ebben a szakrális élményben nem osztozhattunk.

Wass Albert szerint a hazaszeretet ott kezdődik, ha egymást szeretik azok, akik egy hazában élnek.

Nemzeti összetartozás napja

Fotó: Horváth Tamás