Ugrás a tartalomra

Nemzeti Összetartozás Napja a Donát-hegyen

2017. június 07. szerda
A Baross Gábor Telepi Polgári Kör június 6-án emlékezett a trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára. A 2013-ban felállított emlékműnél Monostoriné Szeleczky Gabriella mondott beszédet.
Nemzeti Összetartozás Napja a Donát-hegyen

A rossz idő ellenére is sokan gyűltek össze a Donát-hegyen, akiket Sztavropulosz Szotiriszné, a polgári kör elnöke üdvözölt. Köszöntőjében megemlékezett a Baross Gábor Telepi Polgári Kör tiszteletbelei örökös elnökéről, a tavaly elhunyt Pelikán Imréről, akinek ezt az emlékhelyet is köszönhetjük.

 

Ünnepi megemlékező beszédet mondott Monostoriné Szeleczky Gabriella történelem tanárnő, aki ismertette a trianoni békeszerződés szomorú részleteit. Kiemelte: „Nem szerződés ez, hanem diktátum, a győztes európai hatalmak akarata egy ország tönkretételére. S mi szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert itt maradtunk, nem kellett nyelvünkért, szokásainkért, hagyományainkért, történelmünkért, mindennapi létünkért küzdenünk. De küzdenünk kellett azokért, akik elvesztették országukat, pedig el sem hagyták településüket, házukat.”

 

Az ünnepi beszéd után Ambrus Károly tárogatón adta elő a Magyar Hiszekegyet, majd Pollák Miklós tisztelgett énekével a nemzeti összetartozásnak. Az ünnepség végén az emlékezők koszorút helyeztek el a Trianon emlékműnél.