Ugrás a tartalomra

Népdalok Ördöngösfűzesről

2017. március 31. péntek
Csík János: A zenénkkel kívánunk üzenni
Népdalok Ördöngösfűzesről

Járják az országot, fellépésről fellépésre vándorolnak, és rendszeresen útba ejtik Budafok-Tétényt is, mint ahogy március 19-én este tették. A Csík Zenekar a Klauzál Házban ismét telt ház előtt dobogtatta meg muzsikájával a szíveket.
 
– Más volt ez a koncert, mint a tavalyi. Azokon a helyeken, ahol gyakrabban megfordulnak, minden alkalommal igyekeznek valami újat adni?

– Igen, hiszen minden év más, bővül a repertoár és a közönségnek is jó, ha valami újat adunk amellett, hogy természetesen felcsendülnek a régi ismert, kimaradhatatlan számok is – hallottuk Csík Jánostól, az együttes névadójától és vezetőjétől. – A nemzeti ünnepünk közelsége miatt régi katonadalokat, verbunkosokat is játszottunk most, és legalább öt-hat olyan számot, amely itt hangzott el először, például egy szép összeállítást Erdélyből, Ördöngösfűzesről gyűjtöttünk. S itt hangzott el először sztárvendégünk, Kiss Tibor legújabb száma, a nemrég elhunyt édesanyjáról megemlékező Sirató című dal is.

– Gyakran járnak dalgyűjtőútra?

– Sajnos nem, de igyekszünk évente legalább egyszer eljutni például Erdélybe, ami nagyon fontos helyszíne életünknek, és ahol mindig szeretettel fogadnak bennünket. Május végén Kalotaszegre, Gyalu községbe megyünk egy fesztiválra. Korábban valóban inkább zenét gyűjtöttünk ott, de mostanában elsősorban koncertezünk. Ha Erdélyben járunk, mindig feltöltődünk, másféle lelki telitettségbe kerülünk.

– S ha Amerikába mennek a kint élő magyarokhoz?

– Ott is feltöltődünk, de más szempontból. Ősszel Los Angelesben és Washingtonban léptünk fel, szintén telt házak előtt, és azt tapasztaltuk, a zenénkkel egy nemzetérzést, a nemzetünkhöz, gyökereinkhez való tartozást erősítettük bennük. Valljuk, a népzenénkkel tudjuk a legjobban bemutatni, képviselni magyarságunkat.

– Ilyenkor politizálnak is?

– Nem, mi „csak” muzsikálunk, a zenénkkel igyekszünk üzeneteket átadni.

– Nyáron egy különleges program is vár önre és zenészeire…

– Valóban, még soha nem muzsikáltunk vonaton. Július közepén az Isonzó Expresszen játszunk, a zarándokvonat az első világháborús legendás frontra viszi emlékezni a magyarokat, a robogó vasszekéren különleges műsorral állunk ki…

(Temesi László)