Ugrás a tartalomra

Népviseletben hitelesebb a népdal

2015. október 04. vasárnap
Kacsó Hanga Borbála, a Fölszállott a páva egyik győztese volt Nagytétény vendége
Népviseletben hitelesebb a népdal

Nagytétényi fellépésekor Kacsó Hanga Borbála népdalénekes, a Fölszállott a páva című televíziós vetélkedő győztese éppen krónikus időhiánnyal küszködött: a szóbeli érettségi vizsgákra készült. Beszélgetésünket őszre halasztottuk, hogy olvasóinknak arról is beszámolhassunk, hogyan folytatódik Hanga élete a váci Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskola befejezését követően.

– A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre jelentkeztél. Sikerült bekerülnöd?

– Igen, felvételt nyertem népi énekművész-tanár, népzeneelmélet-tanár szakirányra. A felvételi követelmény adott volt, így a Fölszállott a pávában elért eredményem semmilyen pluszpontot nem jelentett az elbírálásnál.

– Másodszor vettél részt ilyen versenyen. Milyen célt tűztél magad elé?

– Ez nem énekverseny, ezért nem is lehet így megközelíteni. A legnagyobb alázattal próbáltam megoldani a feladatot. Arra törekedtem, hogy a hallgatóságnak átadjam azokat az érzelmeket, amelyeket a dalok sugároznak. A legfontosabb, hogy milyen lélekkel, mennyire tiszta gondolatokkal fordulunk afelé, amit szeretünk.

– Mikor döntötted el, hogy zenei pályán folytatod a tanulmányaidat?

– Az éneklés mindig természetes volt számomra, családom minden tagja énekel, de amikor Szolnokról Vácra kerültem a konziba, vadonatúj dolgokkal kellett megismerkednem, mint például a szolfézs vagy a zeneirodalom. Eleinte nagyon féltem, hogy a nulláról indulva nincs túl sok esélyem, de bepótoltam, amit csak tudtam és kedvet kaptam ahhoz, hogy ezen a pályán haladjak tovább.

– Melyik nép zenéje, dalai állnak hozzád a legközelebb?

– Sokféle zenét hallgatok, de a népdalok vonzanak magukhoz. Dallamuk és szövegük elvarázsol és leköt. Más népek kultúrája is érdekel, de a sajátomnál, a magyarnál semmit sem tudok jobban szeretni. Ez az enyém, az én részem.

– A nagytétényi országzászlónál népviseletben énekeltél. Fontosnak tartod, hogy a népdalhoz megfelelő ruhát válassz?

– Nekem a viselet érték. Ha felveszem ezeket a ruhadarabokat, erőt kapok, és ez a végtelen erő segít abban, hogy hitelesebben adjam át a dalok üzenetét. (Tamás Angéla)

(VH)