Ugrás a tartalomra

Nincs akadálya a feljutásnak

2019. szeptember 13. péntek
Bélteky Róbert tulajdonos már az NB I-ről álmodik, de a realitás még mást mond
Nincs akadálya a feljutásnak

Hét forduló, 15 pont, első hely a tabellán. Minden várakozást felülmúl a Budafok szereplése a labdarúgó NB II-ben. Az úgynevezett „válogatott szünet” lehetőséget adott egy kis számvetésre a csapat vezéregyéniségével, a háromgólos Kovács Dáviddal és a klub tiszteletbeli elnökével, Jakab Jánossal, akivel négy és fél évtizede egyszer már majdnem feljutott a csapat az NB I-be. Csak akkor a politika közbeszólt.

Nincs akadálya a feljutásnak

A futball különös játék. Ugyanaz a csapat – néhány sikeres nyári igazolással megerősítve – amely az előző idényben sokáig a kiesés elkerülésért küzdött, most vezeti az NB II tabelláját. Itt az újabb bizonyíték az évek óta „mantrázott” közhely igazságára, hogy a magyar labdarúgás második vonalában mennyire kiegyenlítettek az erőviszonyok. Elég egy-két váratlan győzelem, és máris megtáltosodik a csapat, hogy aztán a megnövekedett önbizalom segítségével szinte már maguktól jöjjenek az újabb sikerek. És ha a BMTE nem vigyáz, még a végén feljut az NB I-be...
– Na, ez az, amiről nem szabad beszélni, és a játékosoknak is azt próbálom sulykolni, hogy mindig csak a következő meccsre gondoljanak – ami most az Ajka elleni hazai találkozó lesz –, nézzenek a lábuk elé, mert különben orra buknak – mondta Jakab János tiszteletbeli elnök, aki még játékoskorában, 1976-ban átélt egy nagy csalódást. Akkor is feljutásra állt a legendás BMTE, amely Noskó Ernőt, Vizi Sándort, Kapitány Sándort, Tóth Kálmánt és természetesen „Jaksit”, a gólkirályt vonultatta fel. Aztán közbeszólt a politika, a helyi párttitkár, aki kijelentette, hogy szó sem lehet a feljutásról.
– Az edzőnk, Mészöly Kálmán dührohamot kapott, ő nagyon akarta a feljutást, rólunk nem is beszélve, de nem lehetett. Akkor azt mondta Kálmán, hogy a két, feljutásra „kijelölt” csapattól, a Dunaújvárostól és a Dorogtól semmiképpen nem kaphatunk ki. A Dunaújvárossal ikszeltünk, a Dorogot megvertük, és megmutattuk, hogy semmivel sem vagyunk gyengébbek náluk – idézte fel a keserű emléket a tiszteletbeli elnök.
Jakab úr józanul gondolkodik, továbbra is azt mondja, hogy az eredeti célkitűzés nem változott, kerüljön az első tízbe a csapat, és abba sok minden belefér...
– Majd pár év múlva, ha minden tekintetben megérett a klub az élvonalra, akkor megcélozzuk a feljutást. Ez persze nem jelenti azt, hogy ha a hajrában az első két hely valamelyikén állunk, kiadnánk parancsba, hogy nem szabad nyerni. Erről szó sincs. Bélteky Róbert tulajdonos ki is jelentette, ha esetleg NB I-es lenne a csapat, akkor ő mélyebben a pénztárcájába nyúlna. Szóval, nincs adminisztratív akadálya az NB I-nek!
Kovács Dávid, a csapat gólzsákja, aki jelenleg az ugyancsak háromgólos Szabó Mátéval együtt a BMTE legeredményesebb játékosa, a nagyszerűen sikerült felkészülést jelöli meg a sikersorozat legfőbb okaként.
– Szlovéniában és Telkiben edzőtáboroztunk, mindkét összetartás nagyszerűen sikerült, mint ahogy az erősítések is. Az igazi vízválasztó a békéscsabai 3-0-s győzelmünk volt, ott egy kicsit lebecsült bennünket a nagy múltú hazai csapat, de mi megmutattuk, hogy tudunk futballozni. Az NB I nem igazán reális, de ez nem jelenti azt, hogy ne követnénk el mindent az újabb győzelmekért. Az újonc Ajka jön most a Promontor utcába, ezek az úgynevezett kötelező győzelmek a legnehezebbek, igyekszünk megoldani ezt a feladatot is.
A kéthetes szünetet a Futball éjszakája szakította meg, nagyszerű, tartalmas program csábította a nézőket a BMTE stadionjába. A 2017-es bajnok Honvédot is vendégül láttuk, 0-0 volt az eredmény.
A jelek szerint tehát nem olyan nagy a távolság a Promontor utca és az NB I között... (Ch. Gáll András)