Ugrás a tartalomra

Nincs veszélyben a „zöld tüdő”

2019. június 19. szerda
Roppant szigorú parkosítási feltételek mellett kezdődhet meg a Park22 építése
Nincs veszélyben a „zöld tüdő”

Június elején a Városházi híradó megírta, hogy Park22 néven új üzleti park építésébe kezd a White Star Real Estate ingatlanfejlesztő a Campona és a Hárosi-Duna vagy inkább a 6-os út közötti, mind ez ideig parlagon heverő területen. A beruházás értéke 15 milliárd forint.

Nincs veszélyben a „zöld tüdő”A park stratégiai elhelyezkedése olyan, hogy szinte a városi raktározásra specializálódott szolgáltatóknak és a növekvő online vásárlásokat kiszolgáló raktárok igényének találták ki. A fejlesztés idén kezdődik, és három fázisban valósul meg. Ennek során hat raktárcsarnok épül, amelyekből háromhoz irodaépület is kapcsolódik. 421 parkolót, 24 órás védelmi és beléptetési rendszert, elektromosautó-töltőket és kerékpártárolókat alakítanak ki. A 15 hektáros telken a mintegy 61 ezer négyzetméter bérbe adható területhez több mint 53 ezer négyzetméternyi park tartozik.

Az ember azt gondolná, osztatlan lelkesedés övezi kerületünk történetének egyik legjelentősebb fejlesztését, már csak azért is, mert egy kihasználatlan, parlagon heverő területről van szó.

Csakhogy érkezett szerkesztőségünkbe egy levél, amelynek írója félti a kerület „zöld tüdejét”, az illető attól tart, hogy hatalmas zöld terület semmisül meg, fákat vágnak ki, azaz sérül a környezet.

Erről azonban szó sincs. A Campona mellett egy ipari besorolású terület logisztikai célú fejlesztése zajlik. Ez sohasem volt városépítészeti, jogi szempontból zöld terület. Egy országos főútvonal és egy vasútvonal között fekszik.

A fejlesztésnél a közlekedési kapcsolatokat teljes mértékben kiépítik. A forgalom a 6-os utat, az M0-ást és a vasutat fogja terhelni. A spontán kialakult, elvadult, elhanyagolt zöld területet pedig egy ápolt, karbantartott zöldterület váltja majd fel.

Még javában folyt az engedélyezési eljárás, amikor kerületünk a Helyi Építészeti-Műszaki Tervtanács előzetes egyeztetésén kikötötte a beruházó számára, hogy még a törvényben megszabottnál is intenzívebb parkosítást kell megvalósítania az ingatlanfejlesztőnek.

Mi több, igen részletes előírást adott ki az önkormányzat, többek között háromszintű zöldnövényzet kialakítására, pontosan megszabva, hogy a terület hány százalékát kell parkosítani. Sőt, tavaly augusztusban még a saját előírásain is szigorított a kerület, és csak úgy adnak majd ki az építési engedélyt, ha a cég vezetői ezeket a feltételeket elfogadták.

Ha pedig bárki is azt gondolná, hogy az önkormányzat adta el az ingatlant, akkor az illető nagyobbat nem is tévedhetne. A terület ugyanis sohasem volt állami, önkormányzati tulajdon. Az ingatlant a tulajdonos az érvényes jogszabályoknak megfelelően, a kerületi szabályozás szerint, azaz az itt élők érdekeit maximálisan figyelembe véve hasznosítja.

(VH)