Ugrás a tartalomra

Nyár elejére fog elkészülni a Duna-parti szabadidőpark

2019. február 07. csütörtök
Január végén kezdetét vette a budafoki Duna-parti sétány és szabadidőpark építése. A megújuló terület elérhetővé teszi a vízpartot, teret biztosít a játékhoz és a sporthoz egyaránt, így a családok kedvenc helyévé válhat. Az építkezés közlekedési korlátozásokkal is jár – részletek a cikkben.
Nyár elejére fog elkészülni a Duna-parti szabadidőpark

A Hajó utca, a Hosszúréti-patak és a Duna folyama által határolt partszakasz valaha a kerület sportéletének fontos helyszíne volt, az elmúlt évtizedekben azonban sajnos nagyrészt kihasználatlanná vált. Budafok-Tétény önkormányzata 2015-ben döntött a terület megújításáról, rendezéséről, melynek célja, hogy az ide látogató lakosok kellemes, a szabadidő eltöltésére alkalmas helyet találjanak a Budafok városközpontjával közvetlen kapcsolatban lévő Duna-parton.

A Főváros TÉR_Köz pályázata által is támogatott önkormányzati beruházás megtervezésben a lakosság is részt vehetett: a 2017 őszén tartott társadalmi egyeztetés során mondhatták el véleményüket. A beérkezett javaslatokat is figyelembe véve a végleges tervek elkészítése 2018 elején indult meg.

A parti szakasz jelenleg is népszerű a sportszeretők körében, sok kerékpáros és futó tervezi ide az edzését. Rájuk tekintettel többek között multifunkcionális sportpályát, új kerékpárutat hozunk itt létre, a jövőben pedig street workout park is épül.

A gyerekeket a szaladgálásra csábító zöld gyepen túl új, mozgásra ösztönző modern játszótér is várni fogja: itt három trambulin, gumi dombok, mászóka-bújócska falak, hinták, alagút és mászókák kapnak helyet.

Nyár elejére fog elkészülni a Duna-parti szabadidőpark

A szabadidőpark egyik célja, hogy ideérve kikapcsolódhassunk a hétköznapok nyüzsgéséből, amelyben parti pihenőpontok segítenek. A társadalmi egyeztetés során sokan kérték nyilvános WC építését is, így a szolgáltató épület részeként ez is helyet kap a területen.

A fejlesztés kiemelten kezeli a környezetvédelmi szempontokat, célja, hogy közelebb hozza a Dunát és vele együtt a természetet az emberekhez, élhető, szerethető városi oázist létrehozva. Ennek részeként új sétányt alakítanak ki külön kerékpárúttal, emellett pedig a partra vezető lépcső és rámpák is megújulnak. Fontos azonban, hogy a budafoki közvetlen Duna-part Natura2000 természetvédelmi védettség alatt áll, ezért a beruházás tiszteletben tartja a természeti környezetet, megtartja a meglévő fákat és az ártéri aljnövényzetet, a lehető legkevesebb beavatkozás történik ebben az övezetben. A természetvédelmi területről információs táblákat helyeznek ki a környezeti nevelés érdekében.

A növényzettel benőtt parti szakasz miatt jelenleg alig lehet rálátni a folyóra. Ezt a tervek alapján kilátóteraszok fogják segíteni.

A terület megújításának része a Memento Szmolenszkért emlékmű környezetrendezésének befejezése is, amelyet a lengyel-magyar barátság jegyében avattak fel 2018 áprilisában az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával.

A Hajó utca Duna-parti sétány fejlesztése során a már meglévő kerékpárutat is felújítják, így 2019. február 7-től a kerékpárút OMV benzinkút és Duna utca közötti szakaszát lezárják. A kerékpárosok a helyszínen jelzett KRESZ táblák alapján  terelt útvonalon közlekedhetnek a Hajó utcától a Duna utca vonaláig. Az autósok számára fontos információ, hogy tilossá válik az úttesten történő párhuzamos parkolás.

A Hajó utca – Duna-parti sétány várhatóan 2019 nyarára készül el.

Nyár elejére fog elkészülni a Duna-parti szabadidőpark