Ugrás a tartalomra

Nyár végére új külsőt kap a belváros

2018. június 19. kedd
A megújuló Szieszta pontot már a Kerület napján birtokba vehetjük, de a Szent István téren helyet kapó egyedi játszótérre és pihenőparkra is csak augusztusig kell várnunk.
Nyár végére új külsőt kap a belváros

Tavaly ősszel, társadalmi egyeztetés során döntött az önkormányzat a Szent István tér megújításáról, valamint a volt Budafok mozi helyének átmeneti hasznosításáról szóló látványterveket is ekkor véleményezhették az érdeklődők. Hamarosan a valóságban is megláthatjuk, hogyan válik hangulatosabbá belvárosunk ezeknek a projekteknek köszönhetően.

Előreláthatólag június 21-ére, a Kerület napjára készül el a Szieszta pont, amely tavaly ősszel a borfesztivál egyik helyszíne volt, a téli időszakban jégpályának adott helyet, azóta pedig parkolóként szolgált. Most ideiglenesen hangulatos rendezvénytérré alakul, amely a kikapcsolódást és a pihenést is szolgálja. A Szieszta pontra a környezetbarát, energiatakarékos, napelemekkel működő ledes lámpatestekkel megvilágított, parkolási célra kialakított terület mellett acélszerkezetű pavilonok kerülnek. Ezek többféleképpen is használhatók — kiülőkkel, függőágyakkal, különböző díszítésekkel egészíthetők ki. A pavilonokat napvitorlák és textil felületek színesítik, amelyek mellett növényekkel beültetett területek is helyet kaptak. A parkolóként kialakított teret a gyalogos és autós forgalmat szabályozó, a Piactéren már megszokott, elsősorban örökzöldekkel beültetett  növénytartó ládák teszik változatossá. A cél egy olyan hely kialakítása Budafok belvárosában, ahol megpihenhetünk, közösségben lehetünk a hétköznapokban, de jól felhasználható rendezvények idején is. A mostani hasznosítás ideiglenes, mert a kerületi önkormányzat társadalmi egyeztetés során beérkező vélemények alapján szeretne döntést hozni a terület végleges funkciójáról, sorsáról, arculatáról.

A Szieszta Pont szomszédjában található Szent István tér is teljes átalakuláson megy keresztül a nyár folyamán. A tervek szerint augusztus első felére lesz kész a megújult terület, amelyet az önkormányzat a lakosság tavaly ősszel beérkezett észrevételei alapján alakít ki. A terület bontási és főbb tereprendezési munkái már elkészültek, melyet a közműfejlesztési és burkolatépítési munkák követnek. Emellett műhely körülmények között készülnek a Kő Boldizsár által tervezett új játszóeszközök. Ezek tematikájukban szorosan kapcsolódnak a helyszínnek nevet adó, államalapító Szent István királyunkhoz.

A terület megújításánál fontos szempont volt, hogy megőrizzék a vadgesztenyefákat, amelyek mellett új növények, pihenőpadok telepítésére is sor kerül.

A Szent István tér felújítása Budapest Főváros támogatásával a TÉR_KÖZ pályázat keretében valósul meg. A beruházás költségeinek mintegy kétharmadát az építtető Budafok-Tétény Önkormányzata biztosítja.