Ugrás a tartalomra

Nyárköszöntő gyereknap Nagytétényben

2022. május 16. hétfő
Bábelőadásokon, kézműves-foglalkozásokon vehettek részt a családok
Nyárköszöntő gyereknap Nagytétényben

Van abban valami szívmelengető és elgondolkodtató, amikor azt látjuk, hogy izgatott gyermekek sokasága kerget szappanbuborékokat árnyat adó, virágzó, öreg gesztenyefák alatt egy több mint százesztendős felújított polgárház kertjében. A nagytétényi Szelmann Ház nyárköszöntő gyereknapján a buborékfújó gép mellett ugrabugráló kislányokat és kisfiúkat nézve elmerenghetett az ember akár az elmúlás és a születés örök körforgásán is, miközben egy-egy színes gömb megelevenedett, hogy később a semmibe vesszen a levegőben a nagymamák, nagypapák, anyukák, apukák és unokák gyűrűjében.

A rendezvényen idén is sok család jelent meg, Nagytétényben egyre több gyermek él, mivel az idősebbekhez, vagy a néhai nagyszülők házaiba egyre nagyobb számban beköltöznek a fiatalok. Többek között erről beszél nekünk Baranyai Márta, a gyereknapi rendezvény egyik szervezője is, miközben nézzük a belső udvaron játszadozó kicsiket. Mint elmondja, korábban dugig volt a Szelmann Ház a gyereknapon, de az elmúlt években megnehezítette a szervezést a Covid-járvány, meg az időjósok is egy kicsit kibabráltak velük, hiszen esőt jeleztek előre múlt vasárnapra. Ennek ellenére most is sokan nézik a Nádasdy Kálmán Művészeti Iskola báb tanszakának előadását a színházteremben, ahol játszószőnyeget is elhelyeztek a legkisebbeknek.

Mint megtudjuk, Baranyai Márta Mányoki Kingával, a rendezvény másik szervezőjével ötletgazdája a Tétény-rét Családi Parknak is, amit a kerületi Részvételi Költségvetés forrásaiból hoztak létre, és hamarosan átadhatnak Nagytétényben. Az új helyszínen családi piknikre készülnek a szervezők. Mányoki Kinga szintén azt hangsúlyozza, hogy idén megnehezítette a gyereknap előkészítését a járványhelyzet, hiszen a programok szervezését már februárban el kellett kezdeni, ennek ellenére viszonylag sokan megjelentek a kézműves-foglalkozásokon, ahol színezés, arcfestés, vasalható gyöngyözés is várta a gyerekeket. A gyereknap házigazdája, a Nagytétényi Polgári Kör elnöke, Lászlóné Varga Éva időközben bemutatja Puskás Tibort, az óhegyi székely családok egyik képviselőjét, aki egy díszes székely kapuval ajándékozta meg a Szelmann Házat.

A Nagytétényi Polgári Kört egyébként is sok civil támogatja, Bakos Miklós díszpolgár, kerületünk asztalosmestere például egyebek mellett bútorokat is adományozott a szervezet székházának, a gyerekeknek nagy örömet okozó buborékfújó gépet pedig Csiszár Zsuzsannától, a városrész önkormányzati képviselőjétől kapta a polgári kör.
Miközben elindulunk egy kis mustrára a kirakodóvásárra, éppen véget ér a bábosok előadása Misi Mókusról. Kezdenek kialakulni a sorok az arcfestőnél és a vattacukorárusnál. Igazi nyárköszöntő van, a jóslatok ellenére senkit sem áztat eső.

(VH)