Ugrás a tartalomra

Nyolcévesen országos csúcstartó

2024. március 09. szombat
Történelmet írt gyorskorcsolyában Perjés Enikő Róza
Nyolcévesen országos csúcstartó

Perjés Enikő Róza, a Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola és Gimnázium 3.a osztályos tanulója február második hétvégéjén történelmet írt. Inzellben, a Bajor-Alpokban gyorskorcsolya-edzőtáborban, majd nemzetközi versenyen vett részt, és két távon is országos csúcsot ért el: 500 m-en 19 éves, 300 m-en 6 éves rekordot döntött meg.

Nagyon úgy néz ki, hogy Perjés Enikő Róza (képünkön balról a második) őstehetség. Két évvel ezelőtt kezdett el görkorcsolyázni, és már azon a télen jégre merészkedett, és kiderült, hogy a síkos felületen is otthonosan mozog. Hetente egyszer Feri bácsihoz, azaz Karsay Ferenc polgármesterhez, a jég és a hoki szerelmeséhez is járt edzésre, miközben a Buda Skate SE (BSSE) leigazolta a kislányt. Itt Varjasi Mihály szakosztályvezető tartja az edzéseket, amikor szárazon gyakorolnak, görkorival, akkor a Campona parkolójának emeletén.

– Enikőben óriási energiák dolgoznak, a gyorskorcsolya mellett úszik is, középhaladó szinten, Csernátoni Attila bácsi oktatja, már versenyre is hívták. De hobbiszinten megpróbálkozott a falmászással, az is jól megy neki, esténként pedig, az edzések és a tanulás után, lefekvés előtt még muszáj vele trambulinozni, mert nem érzi, hogy kellőképpen elfáradt volna – mondja mosolyogva Enikő édesapja, Perjés András.

Ha valaki azt hinné, tanulásra nem jut ideje Enikőnek, az nagyobbat nem is tévedhetne, ugyanis a nyolc és fél éves kislánynak csupán egyetlen négyese csúszott be a bizonyítványába a megannyi jeles mellé.

– Az inzelli versenyt nagyon élveztem, az a legközelebbi fedett pálya, a Városligetben szabadtéren gyakorolunk és versenyzünk – mondja Enikő, aki még kerékpározni és rollerezni is szeret kiegészítő sportágként. – Imádom a sebességet, ilyenkor úgy érzem, nem tudok elfáradni.

Enikőnek a tavalyi versenyszezon a tanulóidőszak volt. Egy korosztály két évjáratból áll, tavaly még kicsi volt, idén már ő számít nagynak. Az az igazság, kevesen űzik ilyen fiatalon ezt a sportágat. Enikő a Magyar Kupában összetettben negyedik lett, a távonkénti országos bajnokságon viszont a városligeti műjégen a 100, a 300 és az 500 méteren is győzött, és természetesen az összetettet is megnyerte.

Inzellben azért is volt jó versenyezni, mert ott a világhírű pályán akkreditált mérőeszközök vannak, és így hitelesíthető a 300 és 500 méteren elért országos csúcs. 500-on egyébként az a Bárczi Boróka tartotta a rekordot, aki a 3x3-as hokiválogatottal ifjúsági olimpiai bajnokságot nyert!

Enikő a három Perjés gyerek közül a középső, Andris bátyja és Bobo (Botond) öccse a leghűségesebb szurkolói.

Ch. Gáll András