Ugrás a tartalomra

Oktató és kultúrház-igazgató

2022. november 11. péntek
Beke Pál-díjjal ismerték el a Klauzál Ház vezetője, Gazdik István munkáját
Oktató és kultúrház-igazgató

Második igazgatói ciklusát tölti a Klauzál Ház élén Gazdik István, akinek Budafok-Tétény kulturális életében betöltött meghatározó szerepét, a közösségépítést és értékközvetítést elősegítő tevékenységét a Nemzeti Művelődési Intézet néhány hete Beke Pál-díjjal ismerte el, melyet a Klauzál Gábor Művelődési Központ igazgatója a Lakiteleken megrendezett XVI. Stratégiai Konferencián vett át.

A rangos kitüntetés a helyi értékek feltárásával, a helyi közösségek megerősítésével foglalkozó azon szakembereknek adományozható, akik kiemelkedő munkájukkal hozzájárulnak a helyi és nemzeti öntudat erősítéséhez, valamint a szakmai utánpótlás fejlesztéséhez.

Gazdik Istvánnal (képünkön balra) beszélgettünk.

– Több mint húsz éve dolgozik a közművelődés területén. A két évtized alatt többször, több fórumon is elismerték kiemelkedő tevékenységét. Az eddigiekhez képest mennyiben más ez a kitüntetés?

– Nekem két dolog miatt fontos ez a díj. Ezt az elismerést kifejezetten a szakma ítéli oda, azok a méltán elismert szakemberek, akiknek a közművelődés területén számít a véleménye. Másrészt különösen nagy öröm és megtiszteltetés Beke Pálról elnevezett kitüntetést kapni, hiszen az ő élete és munkássága minden közösségekkel foglalkozó szakember számára etalon.

– Az országban harmadikként részesült ebben a rangos elismerésben. Hogyan választják ki azt az egy közművelődéssel foglalkozó szakembert, aki az adott évben erre a legérdemesebb?

– Esetemben valószínűleg nagy súllyal esett a latba az az oktatói és vizsgáztatói tevékenység, amelyet a Klauzál Ház vezetése mellett a Nemzeti Művelődési Intézet oktatói csapatában végzek, hiszen ennek a díjnak az odaítélésében a szakmai utánpótlás fejlesztésében való részvétel is igen nagy hangsúlyt kap. Több éve, hogy az intézet felkérésére Békéscsabától Zalaegerszegig járom az országot, és rendezvényszervezést, protokollismeretet, stratégiai menedzsmentet, intézményrendszer-működést oktatok a közművelődési szakembereknek.

– Ezek mellett igazgatja a Klauzál Házat és társintézményeit.

– A munkám elsősorban a Klauzál Házzal kapcsolatos feladatok minél magasabb szintű ellátása, minden egyéb, köztük az oktatói és vizsgáztatói tevékenységem, valamint a szakmai szervezetekben viselt tisztségeim alárendelt szerepet játszanak. A kultúraközvetítés, a közösségépítés azonban „csapatsport”, a sikereket csak együttműködésben érhettük el, így ezzel a díjjal nemcsak engem, hanem a velem együtt dolgozókat is kitüntették.

Tamás Angéla