Ugrás a tartalomra

Önbizalom kell a gólokhoz

2022. január 15. szombat
Irány Umag, a cél a biztos bennmaradás
Önbizalom kell a gólokhoz

A visszatérő Romics Danijellel, a Révkomáromból érkező Györgyi Arthurral és a hosszas sérüléséből felépülő Vaszicsku Gergővel három helyen is erősödött a Budafoki MTE kerete. A csapat hétfőtől az Adria partján, a horvátországi Umagban, megszokott környezetben edzőtáborozik 12 napon keresztül, és arra készül, hogy eltávolodjon a kiesőzónától. Oláh Lóránt sportigazgató szerint ha megjön az önbizalom, akkor megjönnek a gólok is.

Múlt hétfőn megkezdte az edzéseket a BMTE labdarúgócsapatának kerete, amelyet öt olyan fiatallal töltöttek fel, akik a második csapat keretében nyújtottak figyelemre méltó teljesítményt: Forrai Zoltánnal, Greska Bencével, Ilyés Bátonnyal, Molnár Bencével és Nagy Andrással. Rajtuk kívül egy 17 és egy 23 éves fiatal is beszállt próbajátékra, előbbi a csatár Dala Samu az Újbuda FC-ből, utóbbi a Magyar Futball Akadémián pallérozódó, de most a Kelen FC-ből érkező Soós Dávid Attila.

„Dala Samu neve nem véletlenül cseng ismerősen a sportkedvelőknek, ő az egykori válogatott vízilabdázó Dala Tamás fia, édesapja évek óta a BMTE meccseinek hűséges látogatója – mondta Oláh Lóránt sportigazgató. – Reméljük, Samu beválik, ahogy a többi fiatal is. Lesznek távozók is Ihrig-Farkas Sebestyén és Szabó Máté személyében, mindketten 2023. június 30-ig rendelkeznek szerződéssel Budafokon. Egyelőre még senki sem jelentkezett be értük.”

Oláh szerint az elmúlt évek sikersorozata, a feljutás előbb az NB II-be, majd az NB I-be sok játékosnál önértékelési zavarokat okozott, akadnak olyanok, akik talán többet képzelnek magukról, mint amennyit valójában érnek. Tény és való, nem volt egyszerű feldolgozni ezt a gyors fejlődést, aminek most az a hátulütője, hogy az NB II-be visszakerülve nem megy a játék.

„Kialakult a BMTE-ben egy olyan identitás, amely kissé szokatlan a magyar futballban – taglalta a sportigazgató. – Ennek a családias és őszinte, szókimondó légkör a jellemzője, ami meglehetősen szokatlan azoknak, akik később kerültek hozzánk. Számukra a kritika, az őszinte véleményformálás sértő, ők azt hiszik, hogy ez ellenük irányuló támadás, pedig dehogy, éppen ellenkezőleg: a jobbítás szándékával érkezik. Ezért van az, hogy nem zökkenőmentes az érkezők beilleszkedése.”

Oláh Lóránt még mindig tartja azt a vélekedését, miszerint a játékoskeret sokkal többre predesztinálja a BMTE-t, mint hogy kieső helyen tanyázzon.

„Szinte hihetetlen, de amióta Csizi visszatért a kispadra, egyetlen pillanatig sem vezettünk – mondja a sportigazgató, számba véve Csizmadia Csaba vezetőedző második időszakát. – Leültünk a mesterrel, és húsz olyan helyzetet számoltunk össze a nyolc mérkőzésen, amikor csak be kellett volna rúgni a helyzetet, de nem sikerült. Hiányzik az önbizalom, ha elkapnánk a fonalat, még mindig biztos vagyok benne, hogy beindulna a gépezet. Az utolsó őszi meccsünkön, a kerület ellen is folyton az ellenfél tizenhatosán belül pattogott a labda, aztán ők rúgtak három gólt. Egyszer csak vége lesz ennek a rémálomnak.”

Mi, szurkolók is ebben reménykedünk.

Ch. Gáll András