Ugrás a tartalomra

Önkormányzati megemlékezés 1956-ról

2021. október 22. péntek
Budafok-Tétény önkormányzata megemlékezést tartott az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján a Városház téren.
Önkormányzati megemlékezés 1956-ról

A Himnusz eléneklése után a jelenlévők egyperces néma csenddel rótták le tiszteletüket a 56-os hősök emléke előtt.

A megemlékezés az East együttes ’56 című dalával folytatódott, amelyet Takáts Tamás adott elő.

Ezután Németh Zsolt országgyűlési képviselő mondott beszédet, melyben kiemelte: – 1956 nemzeti identitásunknak kitörölhetetlenül a részévé vált. Ugyanúgy, ahogy az 1848-as forradalom és szabadságharc részleteit ismerjük, lassan megtanuljuk az ’56-os forradalom részleteit is. 1956-ban egy csodát tapasztalhattunk meg, ami bátran hasonlítható ahhoz a Passió-történethez, amelyet három nap alatt Krisztus urunk, nagycsütörtöktől a feltámadásig végigélt. A magyar nemzet számára az önfeláldozásnak a krisztusi Passióhoz hasonlítható története volt 1956. Minket 1956 arra tanított meg, hogy nincs feltartóztathatatlan történelmi szükségszerűség. Nemzet van, nemzeti összefogás van, nemzeti akarat van, áldozatvállalás van. Mindent a hazáért, dicsőség 1956 hőseinek!

Gál László Dániel ’56-os szabadságharcos személyes történeteket osztott meg a forradalomban megélt élményeiről, a szovjetek mai ésszel felfoghatatlan brutalitásáról, gyermek- és fiatalkorú felkelők kivégzéséről. Beszédében így fogalmazott: – Még egyszer ugyanúgy csinálnám, mint 1956. október 23-án. Azért, mert a testvériséget, az egységet értem el. Ha újrakezdhetném, akkor is ezt csinálnám, és én ’56 szellemében élek 1956 óta, és mindenkinek elmondom, hogy nagyon nagy dolog a szabadság. Mindenki becsülje meg a szabadságot.

A beszédek megtartása után újra Takáts Tamás énekelt, ezúttal az East együttes Elrejtettél a szívedben című dalát.

A résztvevők megkoszorúzták a Városház téri ’56-os emlékművet, majd a Szózat eléneklésével zárult a rendezvény.