Ugrás a tartalomra

Önmegvalósítás fiatalos lendülettel

2021. augusztus 17. kedd
Kiállítással zárja művésztáborát a Mészáros László Képzőművészeti Baráti Kör
Önmegvalósítás fiatalos lendülettel

Az évek óta szokásos nagytétényi alkotótábor a vége felé közeledik. A Mészáros László Képzőművészeti Baráti Kör tagjai sok-sok éve a Szelmann Házba járnak művésztelepre, hogy művésztanáraik segítségével együtt munkálkodjanak új alkotásaikon.

A többnyire nyugdíjaskorú amatőr művészek naponta nyolc órán át festenek, illetve agyagoznak, hogy a két hét elteltével a nagyközönség elé tárják legújabb műveiket. A barlanglakás témakörét felölelő, itt készült festményekből és kerámiákból augusztus 13-án 17 órakor nyílik kiállítás a Szelmann Ház Télikert Galériájában.

A civil művészeti csoport a legjobb példája annak, hogy nem az azonos műfaj, stílus vagy a kortárs szellemiség az, amely az alkotókat közös munkára serkenti, sokkal inkább a hasonló gondolkodás, az alkotói kedv, valamint az, hogy kedvelik, becsülik és vállalják egymást, azaz jól érzik magukat együtt.

Az alkotótábor szervezőjét, Schéffer Anna keramikus iparművészt tizenöt évvel ezelőtt hívták a baráti társaságba, hogy a kerámia szekció szakvezetője legyen.

– Nyolc keramikusunk közül heten végig itt vannak, a festők fele azonban a múlt héten Tiszaalpáron volt táborban, így csak most hétfőn csatlakozott hozzánk. Sajnos Pisti (Neuberger István művésztanár – a szerk.) nem lehet velünk, mert Mártélyon, a saját művésztelepén tölti az idejét, így két héten át minden résztvevőnek én segítek az alkotás folyamatában. Nagyon izgalmas témát dolgozunk fel, hiszen a művészet szemüvegén keresztül nézve egyedi a helyszín, érdekesek a formák. Reményeink szerint a Magdolna Udvarban ezekkel az alkotásokkal egészülhet ki majd a helytörténeti kiállítás – mesélte Schéffer Anna, aki idén egyedül állja a sarat a művésztelepen.

A keramikus iparművész az OKIT (Országos Képző- és Iparművészeti Társaság) megválasztott elnöke. Köztéri munkái közül az egyik az Óbudai Gimnázium Szentlélek tér felé néző homlokzatán látható, amelyet az Óbudai Egyetem alapítása kapcsán alkotott 2017-ben. Raku technikával (japán szabadtéri égetési technika – a szerk.) készített használati és dísztárgyait 2019-ben az Újpest Galéria állította ki.

Schéffer Anna művészi tevékenysége mellett irányítja a Mészáros kör kerámia szekcióját, amelynek keretében a tagokat minden évben más és más technikával, új technológiával igyekszik megismertetni. Ebben a két hétben az amatőr keramikusok fali relief szinten jelenítik meg a barlanglakásokat az ő irányításával.

(Tamás Angéla)