Ugrás a tartalomra

Országelső fizikából

2021. április 26. hétfő
Szász Benjámin első lett az országos tanulmányi versenyen fizikából
Országelső fizikából

Fizikából első helyezést ért el és informatikából a 22. helyet szerezte meg az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen Szász Benjámin, a Kempelen Farkas Gimnázium tizenkettedikes tanulója.

Országelső fizikábólA végzős diák a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem fizika szakán szeretne továbbtanulni, amelynek – eddigi tanulmányi eredményeit és az első helyezéssel elért plusz száz pontot figyelembe véve – valószínűleg nem lesz akadálya.

– Az idei tanévben a járványhelyzet miatt fizikából elmaradt a döntő, ezért a második forduló pontszáma alapján hirdetett eredményt a versenybizottság. A II. kategóriában hárman teljesítettünk száz százalékot, így megosztott első helyet szereztem. Tavaly, mivel kevesebb órában tanultam a tantárgyat, az első kategóriában versenyeztem és 25. lettem az országos versenyen – mesélte Benjámin, aki a kezdeti lelkesedés után néhány évre felfüggesztette a versenyeken való részvételt, de tavaly óta ismét „aktív”.

Mint mondta, a komoly kihívást jelentő megmérettetésre alaposan felkészült. Ebben fizikatanára, Dezamicsné Babich Gertrúd, matematika-fizika szakos édesapja és nem utolsósorban az a rengeteg feladat segítette, amellyel a versenyt megelőzően foglalkozott.

A gimnazista elmondta, hogy fizikából az első fordulót az iskolában tartották, ahol öt óra időtartamra négy feladatot kaptak. A következő szakaszban, amelyet idegen terepen teljesítettek, eggyel kevesebb, de jóval nehezebb feladvánnyal kerültek szembe ugyanennyi idő alatt.

Az informatikaverseny három részből állt. Az első alkalommal programokat elemeztek és olyan matematikai problémákat oldottak meg, amelyek szükségesek a programozáshoz – mindezt papíron. A másik két fordulóban számítógépen dolgoztak.

A programokat viszonylag gyorsan meg lehetett írni, de elengedhetetlen volt hozzá a jó matematikai gondolkodás és a rengeteg ötlet – tudtuk meg a középiskolás fiútól, aki hozzátette, hogy sokat jelentett számára Rakota Ilona tanárnő és Olejnik Árpád tanár úr támogatása.

Benjámin elméleti fizikusnak készül, kutatással szeretne foglalkozni, azon belül is a kvantumfizika érdekli. A fiatalember megemlítette, hogy a részecskefizika iránti érdeklődését a szakkört tartó Bakosné Novák Andrea tanárnő keltette fel, aki látogatásokat is szervezett nekik az MTA Központi Fizikai Kutatóintézetébe.

(Tamás Angéla)