Ugrás a tartalomra

Országosan kötelező lesz a lázmérés az iskolákban

2020. szeptember 16. szerda
Nem lesz általános iskolabezárás, de a kórházakban látogatási tilalom van
Országosan kötelező lesz a lázmérés az iskolákban

Októbertől az operatív törzs javaslata alapján kötelező lázmérést rendelnek el az iskolákban a belépés előtt a diákoknak és a dolgozóknak is – jelentette be Orbán Viktor kormányfő. Az iskolák kapcsán a miniszterelnök arról beszélt, hogy általános bezárás nem lesz: ha egy iskolában felüti fejét a betegség, akkor a fertőzöttet, esetleg az osztályt kell elszigetelni. Ha ez nem segített, akkor kell csak az adott iskolát leállítani, de a gyerekek felügyeletéről úgy is gondoskodni kell. A kormány, az operatív törzs és a járványügyi hatóság folyamatosan figyeli a vírushelyzetet, kiemelten az óvodák, iskolák adatait, és ha kell, azonnal intézkednek. A kormány célja, hogy a járvány elleni védekezés fenntartása mellett a mindennapi életet korlátozó intézkedéseket elkerülje, a magyar emberek egészségét és munkahelyét megvédje.

Több mint egymillió gyermek és szüleik számára kezdődött meg az új tanév. Az iskolákat külön járványügyi protokoll segíti abban, hogy minél hatékonyabb biztonsági intézkedéseket hozzanak a vírus ellen. A bejáratoknál kézfertőtlenítőt kell kihelyezni, a távolságtartási szabályok betartása érdekében törekedni kell a tanulók minél szellősebb elhelyezésére, és kerülni kell az osztályok keveredését, például a csengetési rend módosításával. Gondoskodni kell a rendszeres szellőztetésről, és a többi között a padok, sporteszközök, mosdók folyamatos fertőtlenítéséről. A beteg gyerekeket azonnal el kell különíteni az iskolában és a kollégiumban is. Hiányzásuk a hatósági karantén idején igazoltnak minősül. Jelenleg az oktatás normál rend szerint zajlik, de ha egy-egy intézményben átmenetileg mégis el kell rendelni a digitális munkarendet, most is biztosítani kell a gyermekfelügyeletet, hogy ezzel segítsék a szülőket.

A kormányfő bejelentette azt is, az idősek érdekében az idősotthonokat és a kórházakat le kell zárni és a látogatási tilalomnak, ha kell, rendőri erővel is, de érvényt kell szerezni. Ingyen kell biztosítani az influenza elleni oltást annak, aki kéri, és kiadta azt az utasítást is, hogy rövid időn belül egy új szabályozással tegyék hatósági árassá a koronavírus-teszteket.

(VH – kornavirus.gov.hu)

Országosan kötelező lesz a lázmérés az iskolákban