Ugrás a tartalomra

Őrtűz a székelyekért

2020. október 29. csütörtök
Ha jelképesen is, de Budafok-Tétényben is meggyújtották a szolidaritás lángjait
Őrtűz a székelyekért

A Székely Nemzeti Tanács 2016-ban október utolsó vasárnapját a székely autonómia napjává nyilvánította. Székelyföld-szerte őrtüzek gyúlnak ezen a napon. A székely zászlót Magyarországon elsőként kitűző Budafok-Tétény önkormányzata néhány éve a nemzeti összefogás élére állt, és Szabolcs Attila, valamint Németh Zsolt kezdeményezésére felhívással fordult a hazai települési önkormányzatokhoz: csatlakozzanak őrtüzek gyújtásával a székelyföldi kezdeményezéshez.

Kerületünkben attól kezdve minden évben fellobbannak a szolidaritás lángjai a Tóth József utca és a Kossuth Lajos utca kereszteződésénél lévő dombon, jelezve Budafok-Tétény kiállását a székely autonómiatörekvések mellett. 

Idén a kedvezőtlen időjárás nem tette lehetővé, hogy a Duna túlpartjáról is látható őrtűz lobogjon a székelyföldi őrtüzekkel egy időben, magyarországi idő szerint délután fél ötkor, de az önkormányzat dísztermében mégis fellobbantak a lángok, a mécsesek lángjai.

Az eseményen Karsay Ferenc köszöntötte a résztvevőket. 

– Idén, ha jelképesen is, de Budafok-Tétényben is meggyújtjuk az őrtüzet immár hatodik alkalommal. A láng a trianoni békediktátum 100. évében is jelképezi, hogy bár a határok elválasztanak minket, a sorsunk közös. Ezzel is hitet teszünk a nemzeti identitás szabad vállalása és a székelyek autonómiatörekvései mellett – mondta a résztvevőket köszöntve Karsay Ferenc polgármester. 

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke beszédében kihangsúlyozta: ha nem is a máglyát álljuk körül, de együtt vagyunk, székelyek és magyarok, barótiak és budafok-tétényiek, és ez a legfontosabb. Összejöttünk a Kárpát-medence számos pontjáról, és ez az egység annak bizonyítéka, hogy mi, magyarok immár egyek vagyunk.
A parlamenti képviselő kiemelte: Magyarország törvénybe iktatta, hogy támogatja a külhoni magyarok autonómi a törekvéseit, amelynek egyértelmű, világos, hallható és látványos módja a székelyek felé az őrtűz meggyújtása.

Kerületünk korábbi polgármestere, Szabolcs Attila így fogalmazott:

– Létrehoztuk a XXI. századi magyar jövő szellemi alapjait. Tudjuk, hogy a nemzeti összetartozás napi gyakorlatával egyre több intézményünk lesz. Tudjuk, és egyre többen értik is, hogy a magyarság gazdasági, társadalmi horizontja nem a mai ország, hanem a Kárpát-medence és Közép-Európa határvonalain húzódik. Az eseményen a Budafok-Tétény testvérvárosából érkezett küldöttség nevében a Kovászna megyei Barót város frissen megválasztott polgármestere, Benedek-Huszár János beszélt, aki megköszönte, hogy 2013-ban Budafok-Tétény önkormányzata szolidaritása jeléül kitűzte a székely zászlót, és minden évben őrtüzet gyújt október utolsó vasárnapján. Felhívta a figyelmet arra, hogy Erdélyország területe a miniállamokat nem számolva Európa 23 országánál nagyobb, ezért gondolják nagyon fontosnak az autonómiát, amelynek feltétele az is, hogy gazdaságilag erősödjenek. Az elöljáró hozzátette, hogy ehhez Magyarországtól kapnak segítséget. Az anyaország jelentősen és hathatósan támogatja a szülőföldön való megmaradásukat, és ezt nagyon köszönik. 

A magyar Himnusszal kezdődő rendezvényen, amelyen a résztvevők figyelmezettek arra, hogy még él az aláírásgyűjtés, Bakos Zsolt plébániai kormányzó megáldotta az őrlángot, valamint a Nádasdy Művészeti Iskola Cinkák Énekegyüttesének tagjai adtak műsort. Az ünnepség a Székely Himnusszal ért véget.

(Tamás Angéla)