Ugrás a tartalomra

Őrtűzgyújtás Székelyföldért

2018. október 30. kedd
Idén is fellobbantak a székely szolidaritás lángjai Budafok-Tétényben. Október 28-án várták a kerület lakosságát és minden érdeklődőt a Tóth József utca és a Kossuth Lajos utca sarkánál lévő dombon tartott őrtűzgyújtásra, ezáltal jelezve a székely autonómiatörekvések melletti kiállást.
Őrtűzgyújtás Székelyföldért

A Tóth József utca és a Kossuth Lajos utca torkolatánál található dombon rengetegen gyűltek össze székely zászlókkal a kezükben, hogy az ünnepi beszédek meghallgatása után körbeállhassák a hatalmas égő máglyát a Székely szabadság napja alkalmából.

A Himnusz eléneklése után Karsay Ferenc polgármester köszöntötte a megjelenteket, és a következő gondolattal kezdte beszédét: „A Székely Nemzeti Tanács felhívásához csatlakozva jelképes őrtüzet gyújtunk, hogy támogassuk székely nemzettársainkat a nemzeti szimbólumainak és anyanyelvük szabad használatáért vívott küzdelmükben”. Hozzátette. „...azt akarjuk, hogy érezzék, nincsenek egyedül, hogy Székelyföld autonómiája nekünk, anyaországiaknak is fontos!”
Nagy Péter református lelkész áldása után Berecki Katinka, Pálinkás Adelina és Forgács Alexandra, a Kicsi Rigók Kórusának tagjai elénekelték a Régi Székely Himnuszt. Szabolcs Attila volt polgármester a hat évvel ezelőtti kerületi kezdeményezést, a székely zászló kitűzését idézte fel beszédében, majd így folytatta: „Az anyaországi őrtüzek mellett állva bontsuk le a közömbösség falát, vigyük hírét a székelyek ügyének, mert egy vérből valók vagyunk!”
Kémenes Örs, a Hugonnai Vilma Általános Iskola 8. osztályos tanulója saját költeményét mondta el. Az „Eggyel több csillag” című mű meghallgatás után Dabis Attila, a Székely Nemzeti Tanács külügyi megbízottja mondott beszédet. „Minden nyilvános szolidaritási megmozdulás, így a budafoki rendezvény is élénken tanúsítja azt az élő és erős köteléket, amely összefűzi a határon túli magyarságot anyaországi honfitársaikkal” – mondta. „Ez egyben tanúsítja, hogy a székelység területi autonómiaigénye valós és állandó követelés, ami székelyek és magyarok tíz- és százezreit képes mozgósítani, egy egységbe kovácsolni világszerte” – fűzte hozzá.
Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke három tűz meggyújtására és táplálására hívta fel a figyelmet. „Az egyik tűz az európai, a másik a székely és a harmadik a magyar” – fejtette ki az országgyűlési képviselő.
Az ünnepség végén Csajági Laura kerületi porcelánfestő az önkormányzat részére ajánlotta fel egyik alkotását, mely az 1956-os forradalom hősét, Szeles Erikát ábrázolja, aki életét adta hazájáért. A művet Karsay Ferenc polgármester vette át. Az őrláng meggyújtása előtt Puskás Tibor egy különleges ajándékkal, a saját székely bicskájával köszönte meg a polgármesternek, hogy ilyen sokan kiállnak a székely emberek mellett. A szolidaritás lángjai a székely őrtüzekkel egy időben, magyarországi idő szerint 16:30 órakor 
lobbantak fel. (Viszkocsil Dóra)