Ugrás a tartalomra

Összefogás az idősekért

2020. április 21. kedd
A Tropicarium tulajdonosa az elsők között ajánlotta fel segítségét
Összefogás az idősekért

Farkasdi Károly, a Tropicarium tulajdonosa gondolt egyet, és felhívásával „felkereste” a kitüntetett kerületi vállalkozókat, hogy az idős emberek megsegítését célzó kezdeményezéséhez csatlakozzanak. Ahogy ő fogalmazott: elindítja a vonatot, amelyre fel lehet szállni. A sikeres üzletember úgy gondolta, hogy közös összefogással könnyebbé tehetik az itt lakók életét a koronavírus-járvány ideje alatt.

– Elsőként ajánlotta fel, hogy anyagi segítségét nyújt az itt élőknek.  

 – Magamból indultam ki, hiszen én is meglett korú ember vagyok, de egyben kiválasztott személy, ahogy azok is, akiket a vonatomra hívtam. Mindnyájunkat „Az év budafok-tétényi vállalkozója” címmel tisztelt meg a XXII. kerület. Első lépésként félmillió forintot adtam arra, hogy az önkormányzattal karöltve ötven idős, rászoruló emberhez élelmiszercsomagot juttassunk el tíz-tízezer forint értékben. Gondolom, hogy ez már meg is történt. Az összeg felajánlását kezdetnek szántam, de a vonat most éppen egy állomáson vesztegel. 

– A báli szezonban másfél millió forintért vásároltak tartozékokat a HEROSZ Állatotthonnak. Mindig megtalálják azt, aki segítségre szorul?

– Mostanra lokálpatrióta lett belőlem, igaz, már több mint két évtizede itt élek a kerületben. Az év elején még nem volt járványhelyzet, akkor az állatmenhely került nehéz helyzetbe, és mivel mi is állatokkal foglalkozunk, tudjuk, milyen költséges egy állatotthon fenntartása. Rendszeresen részt veszünk a jótékonysági polgári bálokon, és adományainkkal igyekszünk kiállni a jó ügyek mellett. Nekem ez természetes, hiszen mi is a kerülethez tartozunk, és szerencsére megtehetjük, mert a Tropicarium gazdaságilag is nagyon jól működik. Nem panaszkodhatunk az idegenforgalomra sem, hiszen tizenkilenc év alatt nyolc és fél millió ember látogatott meg bennünket, és az érdeklődők jelentős része dokumentáltan külföldi volt. Ezért is láttam szomorúan, hogy az Európa-szerte ismert Tropicarium és Oceanarium még egy fotóval sem kerülhetett bele a Budafok-Tétény 22 című könyvbe.

– Biztonságban vannak a dolgozóik most, hogy nem fogadhatnak látogatókat?

– Nem csüggedünk, hogy két-három hónapig zárva leszünk, mert így a tervezett átépítési és felújítási munkákat nem éjszaka, hanem nappal végezzük el. Senkit nem bocsátottunk el, és a későbbiekben sem szeretnénk, mert nagyon meg vagyunk elégedve ezzel a csapattal. Remélem, hogy a Tropicarium huszadik születésnapját, ha nem is májusban, de együtt ünnepelhetjük.

(Tamás Angéla)