Ugrás a tartalomra

Őstehetség kerékpáron

2021. március 16. kedd
Küzdősportban, rögbiben, labdarúgásban és kerékpározásban is is remekel Szilasi Dani
Őstehetség kerékpáron

Őstehetség kerékpáronSzilasi Dani még csak 11 éves, de már sikert sikerre halmoz. Egyelőre univerzális zseni, a dzsúdótól a kerékpározásig szinte minden egyéni és csapatsportot kipróbált, most úgy néz ki, a kerékpárnál horgonyoz le. De az igazság az, hogy nehéz lenne olyan sportágat találnia, ahol ne vinné nagyon sokra...

Dani egészen kicsi korában kezdett érdeklődni a sportok iránt, úgyszólván minden érdekelte, de édesapja hatására a kerékpársport irányába orientálódott. Alig háromévesen édesapja által rendezett kölyökfutamokon indult, ezeken rendre az első helyen végzett, akkoriban még futóbiciklivel. Valahol itt kezdődött minden.

Óriási mozgásigénye volt – és még van ma is –, így szinte minden sportágat kipróbált, a dzsúdótól a kung-fun keresztül a labdarúgáson át az úszásig, az egyik legfontosabb alapsportig. Túlzás nélkül állíthatom, hogy minden említett sportágban, gyorsaságával, merészségével és ügyességével kivívta edzőinek elismerését.

Dani a 2018-as esztendő elején a százhalombattai rögbicsapat tagja lett, elszántságával és rendkívüli gyorsaságával itt is hamar a korosztályos kis csapatának vezéregyéniségévé vált. A koronavírus-járvány elharapózásáig tartó időszakban csapatával több bajnokságot is megnyert, sajnos azonban a pandémia felfutása miatt a család ajánlatosnak érezte ezt a csapatsportágat egy időre mellőzni.

Mindeközben 2018 nyarán Dani bekerült az újbudai Superior Racing Team kerékpáros csapatába. Már a csapatba kerülés előtt is bringázott versenyszerűen, de a rendszeres edzések, edzőtáborok és a párhuzamosan végzett rögbiedzések hatására még nagyobb technikai tudást, testi erőt és tapasztalatot szerzett. Hamar beilleszkedett a kerékpáros gyerekek közé, mert közvetlen, barátkozó természet, így nem okozott gondot a csaknem száz sráccal megtalálni a közös hangot. Legjobb barátai természetesen a hasonló kvalitással rendelkező versenyző gyerekek lettek. Nap mint nap együtt teljesítik a kiadott feladatokat, együtt járnak versenyezni, és ami a legfontosabb, együtt válnak egyre érettebb fiatalemberekké.
Danin látszik, ha bármilyen más sportágat űzne, abban is sikeres lenne. A fizikai és ügyességi képességén túl a mentális felkészültsége is egyre erősödik.

A sportban elért eredményei bizonyítják, hogy jól halad. 2020-ban megnyerte a terepkerékpár országos bajnokságot, az olimpiai cross-szakágban pedig ezüstérmes lett. Az összetett értékelésben – ami négy futam alapján dől el – pedig győzött, így Magyar Kupa-győztes lett. Danit ismerve, mind a tanulásban, mind a sportban szép jövő előtt áll.

(Ch. Gáll András)