Hírek

Őstehetség kerékpáron
Küzdősportban, rögbiben, labdarúgásban és kerékpározásban is is remekel Szilasi Dani
2021-03-16

Szilasi Dani még csak 11 éves, de már sikert sikerre halmoz. Egyelőre univerzális zseni, a dzsúdótól a kerékpározásig szinte minden egyéni és csapatsportot kipróbált, most úgy néz ki, a kerékpárnál horgonyoz le. De az igazság az, hogy nehéz lenne olyan sportágat találnia, ahol ne vinné nagyon sokra...

Dani egészen kicsi korában kezdett érdeklődni a sportok iránt, úgyszólván minden érdekelte, de édesapja hatására a kerékpársport irányába orientálódott. Alig háromévesen édesapja által rendezett kölyökfutamokon indult, ezeken rendre az első helyen végzett, akkoriban még futóbiciklivel. Valahol itt kezdődött minden.

Óriási mozgásigénye volt – és még van ma is –, így szinte minden sportágat kipróbált, a dzsúdótól a kung-fun keresztül a labdarúgáson át az úszásig, az egyik legfontosabb alapsportig. Túlzás nélkül állíthatom, hogy minden említett sportágban, gyorsaságával, merészségével és ügyességével kivívta edzőinek elismerését.

Dani a 2018-as esztendő elején a százhalombattai rögbicsapat tagja lett, elszántságával és rendkívüli gyorsaságával itt is hamar a korosztályos kis csapatának vezéregyéniségévé vált. A koronavírus-járvány elharapózásáig tartó időszakban csapatával több bajnokságot is megnyert, sajnos azonban a pandémia felfutása miatt a család ajánlatosnak érezte ezt a csapatsportágat egy időre mellőzni.

Mindeközben 2018 nyarán Dani bekerült az újbudai Superior Racing Team kerékpáros csapatába. Már a csapatba kerülés előtt is bringázott versenyszerűen, de a rendszeres edzések, edzőtáborok és a párhuzamosan végzett rögbiedzések hatására még nagyobb technikai tudást, testi erőt és tapasztalatot szerzett. Hamar beilleszkedett a kerékpáros gyerekek közé, mert közvetlen, barátkozó természet, így nem okozott gondot a csaknem száz sráccal megtalálni a közös hangot. Legjobb barátai természetesen a hasonló kvalitással rendelkező versenyző gyerekek lettek. Nap mint nap együtt teljesítik a kiadott feladatokat, együtt járnak versenyezni, és ami a legfontosabb, együtt válnak egyre érettebb fiatalemberekké.
Danin látszik, ha bármilyen más sportágat űzne, abban is sikeres lenne. A fizikai és ügyességi képességén túl a mentális felkészültsége is egyre erősödik.

A sportban elért eredményei bizonyítják, hogy jól halad. 2020-ban megnyerte a terepkerékpár országos bajnokságot, az olimpiai cross-szakágban pedig ezüstérmes lett. Az összetett értékelésben – ami négy futam alapján dől el – pedig győzött, így Magyar Kupa-győztes lett. Danit ismerve, mind a tanulásban, mind a sportban szép jövő előtt áll.

(Ch. Gáll András)