Ugrás a tartalomra

Osztályával ballagott el

2023. július 26. szerda
Mihalik Sándor-díjat kapott Dudarné Csillag Monika testnevelő tanár
Osztályával ballagott el

Mihalik Sándor-díjat vett át a Kerület Napján Dudarné Csillag Monika testnevelő tanár, a Kolonics György Általános Iskola és Köznevelési Sportiskola igazgatóhelyettese. Az Év Pedagógusa a tanév végeztével nyugodt szívvel vonul nyugdíjba, hiszen nyolcadikos osztályát elballagtatta, öt év vezetőhelyettesi megbízatását befejezte. Kollégái is méltóképpen búcsúztak tőle, befizették egy búvártanfolyamra. Beszélgetésünk során azonban kiderült, hogy korántsem tervezi ölbe tett kézzel tölteni a nyugdíjas éveit, továbbra is dolgozik majd a hazai és nemzetközi versenyeken úszó versenybíróként, és az Európa-, illetve világbajnokságokon is részt vesz mint önkéntes.

– Elégedetten búcsúzik az iskolától?

– Életem második osztályát kísértem ki az általános iskolából. Különleges élmény volt, mivel ezeket a gyerekeket elsőtől nyolcadikig tanítottam, a többieket ugyanis csak hatodik osztály végéig vittem. Az iskola minden évfolyamát ismertem, a köznevelési sportosztályoknak alsó tagozaton úszást, az 5. és 6. osztályoknak olimpia ismeretet, a saját osztályaimnak az utolsó két évben sporterkölcstant és tanulásmódszertant is oktattam. Ez utóbbi nagy segítséget jelentett a gyerekeknek a felvételinél, és ezt a sikeres beiskolázás is igazolja.

– Milyen szerepet játszik életében a sport?

– Ötéves korom óta foglalkozom sporttal. Úsztam, öttusáztam, majd a Honvédban versenyszerűen lőttem. A sportlövészet maradt meg a legtovább, de az úszás kísért végig a pályámon. A Budai Nagy Antal Gimnáziumban pedagógia tantárgyból is érettségiztem, így némi tapasztalattal ugyan, de képesítés nélkül kezdtem el a pályát. Közben elvégeztem a Tanítóképző Főiskolát, a TF-en az úszóedző és a menedzser szakot, a 90-es évek végén pedig testnevelő tanár szakos diplomát szereztem. Ezzel feladatommá vált az akkoriban indult, magas óraszámú úszás oktatása is. A mostani másodikosok heti három alkalommal úsztak nálam két évig, és most év végén a húsz gyerek közül kilencen vízi jártassági igazolványt szereztek azzal, hogy le tudtak úszni 200 métert folyamatosan, szabályosan, rajttal és fordulóval. Ha nem lett volna a „covid helyzet”, akkor a negyedikesek mostanra mindegyik úszásnemet ismernék. Boldog vagyok, hogy Kiss Gergely, aki nyolc évig járt hozzánk az úszóosztályba, a napokban triatlon sportágban 23. helyen végzett az Európa-játékokon.

– Az atlétikai alapképzés bevezetése is az ön nevéhez fűződik.

– A Kölyök atlétika program keretén belül a kicsiknek heti két alkalommal tartottam atlétikaedzést. Az atlétikai világbajnokságon várhatóan két egykori kolonicsos diák is részt vesz, a távolugró Lesti Dia, aki 675 cm-rel most ugrott országos csúcsot, és Molnár Janka, aki az Európa-játékokon 400 méteres gátfutásban harmadik lett. Büszke vagyok arra, hogy a két lány nálunk sajátította el az atlétika alapjait, mondhatom, az én kezem alatt. Augusztusban a vb-n önkénteskedem, így a helyszínen drukkolhatok majd volt tanítványaimnak.

Tamás Angéla