Ugrás a tartalomra

Otthon legyünk benne - integrált városfejlesztési stratégiákról Tusványoson

2015. július 23. csütörtök
Karsay Ferenc Budafok-Tétényi polgármester volt a vitavezető az önkormányzati fórumon
Otthon legyünk benne -  integrált városfejlesztési stratégiákról Tusványoson

Konszenzusra és valódi, a gyakorlatban is megvalósítható stratégiákra van szükség ahhoz, hogy ne azt fejlesszük, amire épp találunk forrást , hanem inkább arra jusson pénz, amire leginkább szükség lenne, most gyakran fordított a helyzet, ami elfogadhatatlan állapot - mondta a 26. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor önkormányzati fórumán Jakab Attila székelyudvarhelyi önkormányzati képviselő. Példát is említett, Farkaslakán például  kormányzati forrásokból nemrég egy sportcsarnok épült, amelyhez azonban sokáig a település nem köttette be a közműveket, mivel nem volt égető szükség, igény a létesítményre. Máshol a szennyvízcsatorna főág épült meg úgy, hogy nem volt mit rácsatlakoztatni. Másik példa: egy székelyföldi településen az önkormányzat leaszfaltozta a házak tövéig a járdát, ezzel megakadályozva a falak szellőzését, salétromosodást idézve elő. A fórumon elhangzot, a székelyföldi infrastruktúra állapotát jól jellemzi, hogy Hargita megye legfontosabb turisztikai centruma, a Szent Anna tó, de ennek gépkocsival való megközelítésére továbbra is csak egy igen változó minőségű aszfaltúton van lehetőség. 

A beszélgetésen Kovács Péter, Budapest XVI. kerületének polgármestere, aki egyben a Fővárosi Önkormányzat Költségvetési Bizottságának elnöke is azt hangsúlyozta, hogy Magyarországon átalakult a finanszírozási rendszer, amelyet már a járási hivatalok működtetnek. Kovács Sándor az Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 5.választókerületének fideszes országgyűlési képviselője pedig arról beszélt, az általa képviselt régióban több olyan település van, ahol még mindig magas a munkanélküliség, ezért ott a legfontosabb feladat a munkahelyteremtés, amelyet több kormányzati program is kiemelten támogat.
 
Az erdélyi városok képviselői közül Jakab Attila székelyudvarhelyi városi tanácsos azt emelte ki, hogy nincs értelme igazán integrált szociális-kulturális városfejlesztésekről beszélni addig, amíg a helyi infrastruktúra alapelemei sok helyen hiányoznak, vagy hiányosak. Ráduly Róbert, Csíkszereda volt polgármestere egy Bibliához hasonlította az uniós források felhasználásához elengedhetetlen, kötelezően előírt integrált városfejlesztési stratégiát , amiből tulajdonképpen mindenki azt olvas ki, amit akar, előfordult már az is, hogy más városok stratégiáit ültették át hibásan az adott település hasonló dokumentumába, mondta Ráduly Róbert. A volt csíkszeredai polgármester szerint az uniós pénzek elosztásánál eddig egyértelműen negatívan diszkriminálta a központi régió, azaz Székelyföld településeit a bukaresti központi hatalom, a politikai manipulációik révén a székelyföldi településeknek szinte alig jutott valami, mondván, ott úgyis már minden jól működik, már mindent van, nekik már nem kell semmi. Tusnádfürdő polgármestere, Albert Tibor arról beszélt, hogy a városban nincs munkanélküliség, a turizmusnak köszönhetően aki dolgozni akar, az talál is munkát, más településekről járnak át ide dolgozni. Tusnádfürdő polgármestere mégis abban bízik, hogy a jövőben sokkal eredményesebben fognak majd lobbizni az erdélyi magyar politikusok Bukarestben Székelyföld érdekében, mert a turisztikai terület és a szállodaipar folyamatosan igényli az eddiginél jóval jelentősebb támogatást.  Borboly Csaba, Hargita megye tanácsának elnöke egy székelyföldi regionális stratégia kidolgozását sürgette, ami elejét venné a párhuzamos beruházásoknak.   
A tusványosi önkormányzati fórum moderátoraként Budafok-Tétény polgármestere, Karsay Ferenc a budafokteteny.hu-nak úgy összegezte az elhangzottakat: minden önkormányzat céljai sokban hasonlatosak, a megoldási lehetőségek,formák viszont igen eltérőek, ezért volt hasznos meghallgatni, megismerni egymás tapasztalatait.


Hírek Tusványosról:

A sport, a testnevelés nélkül nincs teljes jogú élet, enélkül az általános műveltség is hiányosnak számít