Ugrás a tartalomra

Óvodásoktól a nyugdíjasokig

2023. január 16. hétfő
Év Vállalkozója díjat kapott Meszlényi Rózsa rektor
Óvodásoktól a nyugdíjasokig

A Tomori Pál Főiskola alapító rektorát, Meszlényi Rózsát (képünkön középen) a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége budapesti és Pest megyei szervezete az Év Vállalkozója díjban részesítette. A rangos elismerést a legelhivatottabb és legkiválóbb vállalkozóknak ítélik oda évente egy alkalommal.

A 2022-ben kitüntetett vállalkozóval, Meszlényi Rózsával beszélgettünk. 

– Oktatással foglalkozó szakemberként mit szólt az elismeréshez?
– A meglepetés erejével hatott rám, hogy egy felsőoktatási intézmény alapítójaként megkaptam a vállalkozói díjat. A kitüntetésre felterjesztők, valamint kollegáim munkája és segítsége nélkül azonban nem kerülhetett volna erre sor. Örülök, mert egyre szélesebb körben tudatosul, hogy minden, magánszektorban működtetett intézmény valójában vállalkozás, még ha közhasznú vagy akár közfeladatot ellátó is.

– Milyen életutat járt be eddig a Tomori Pál Főiskola?
– A főiskola 2004-ben alakult Kalocsán. A megalapításhoz segítségünkre volt Kalocsa akkori polgármestere, Török Gusztáv Andor, aki nagy örömmel fogadta az elképzelést, remélve, hogy az egykori érseki központ újból iskolaváros lesz. A település vezetésétől olyan infrastruktúrát kaptunk, hogy el tudtuk kezdeni az oktatást. Legfontosabb célunknak tekintettük, hogy segítsük a tehetséges, de nem tehetős családok gyermekeit. A 250 éves, barokk stílusú épület szellemisége a főiskola közösségét a keresztény értékek – a tisztesség, a becsület, a hozzáértés, a szakma és az egymás iránt érzett szeretet – megtartására kötelezte. Munkánkat ezen értékek kísérték, és ezek tartották egyben a szakmailag jól képzett oktatókat és hallgatókat. 2010-ben megvásároltuk a XXII. kerületi ingatlant, és áthelyeztük székhelyünket Budapestre. Reméljük, hogy Budafok-Tétény mára már elfogadta jelenlétünket, hiszen főiskolánk stratégiai partnerségben is együttműködik a kerületi önkormányzattal.

– Mire vállalkozott és mire vállalkozik ezután? 
– A főiskola fenntartása alatt működik a Tomori Pál Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum, ahonnét tanulóink a kiváló pedagógusok segítségével, felsőfokú angol nyelvvizsgával hagyják el az iskolapadokat. Szeptember elsején megnyitotta kapuit a Rózsa Óvoda, ahol a gyerekekkel jól képzett óvónők foglalkoznak, 15 fős csoportokban. A következő vállalkozásom pedig egy pedagógus-nyugdíjasotthon létrehozása. Az otthonban olyan pedagógusokra számítok, akik egész életükben csak a hivatásuknak éltek. Nálunk kisebb-nagyobb gyerekekkel, fiatalokkal találkozhatnak, és talán így családra is lelnek. Szeretném, ha életet adnánk az éveknek.

Tamás Angéla