Ugrás a tartalomra

Ózongenerátoros fertőtlenítés

2020. május 08. péntek
Négy ózongenerátort vásárolt az önkormányzat a védekezéshez
Ózongenerátoros fertőtlenítés

Budafok-Tétény önkormányzata egyelőre egyedüliként kezd el alkalmazni vegyszermentes, illetve a vegyszereknél jóval hatékonyabb ózongenerátoros fertőtlenítést.

Kerületünk országosan is egyedülálló, összesen 58 g/h kapacitású ózongenerátoros fertőtlenítéssel is készül a lakosság védelmére, amely nemcsak az önkormányzathoz tartozó zárt helyiségek, de a karantén alól feloldott magánlakások vírusmentesítését is lehetővé teszi. Az ózongenerátoros eljárás már régen megszokott a kórházi műtők, mentőautók, klímák, raktárak, azaz beltéri fertőtlenítés esetén. A gépek működése egyszerű: elektromos áram segítségével a levegő 3 oxigénmolekulájából (O2) 2 ózonmolekulát (O3) állít elő. Az így létrejött ózongáz instabil, és ha nem találkozik oxidálható anyaggal, 20-45 perc után visszarendeződik O2 molekulákká. Ilyen oxidálható anyag például minden élő sejt, tehát a fertőzést okozó gomba, baktérium, illetve a vírusok is, amelyek burka oxidációra igen érzékeny lipidekből és fehérjékből állnak. Így az ózon gyakorlatilag pillanatszerűen hatástalanítja a kórokozókat. Az ózongenerátoros fertőtlenítés előnye tehát, hogy teljesen vegyszermentes, így azt nem kell beszerezni, tárolni, kezelni, és nem kell tartani a fertőtlenítés után méregmaradványoktól sem. Az eljárás másik nagy előnye, hogy nem csak a látható és mosható felületeken alkalmazható, mert az ózongáz halmazállapotának köszönhetően minden résbe, rejtett zugba, de még a textíliák szálai közé is bejut.

– A gépek hatékonyságát úgy lehet érzékeltetni, hogy ötvenszer hatékonyabb és 3000-szer gyorsabban hat, mint a klór – nyilatkozta Karsay Ferenc polgármester. A kerület vezetője elmondta: a helyi operatív törzzsel négy gépből álló „flotta” beszerzéséről döntöttek. Így olyan gáztermelési kapacitás áll rendelkezésre, hogy a négy gépet együtt használva nagyobb belső tereket, külön-külön üzemeltetve pedig több kisebb helyiséget, gépjárművet párhuzamosan is tudnak fertőtleníteni. Az ózongenerátoros fertőtlenítés négy célterületét határozták meg, a hatósági karantén alól feloldott lakásokat, a háziorvosi, gyermekorvosi, fogorvosi rendelőket, várókat, a Szociális Szolgálat, a Családsegítő és Gyermekjóléti Központ, a Védőnői szolgálat helyiségeit, a Maradj Otthon! Segélyszolgálat helyiségeit és a kiszállítandó csomagokat. Egy kerületi házaspár már jelentkezett is az eszközre, akiknél kedden megtörtént az első lakossági fertőtlenítés az említett géppel. Később a felhasználási területeket a gyakorlati és szervezési tapasztalatok alapján bővíteni szeretnék, a nagyobb intézményekben, így a szakrendelőben és a Városházán is fertőtlenítenének ezzel a módszerrel.

(VH)