Ugrás a tartalomra

Ózongenerátoros fertőtlenítés az intézményekben

2020. május 11. hétfő
Budafok-Tétény önkormányzata négy darab ózongenerátoros fertőtlenítőgépet vásárolt a koronavírus elleni védekezésre. A napokban megkezdődtek az intézményi fertőtlenítések is kerületünkben.
Ózongenerátoros fertőtlenítés az intézményekben

Budafok-Tétényben egyelőre egyedülálló módon alkalmazzák ezt a fajta vegyszermentes fertőtlenítést a lakosság védelmére. Az összesen 58 g/h kapacitású ózongenerátoros fertőtlenítés az önkormányzathoz tartozó zárt helyiségek, valamint a karantén alól feloldott magánlakások vírusmentesítését is lehetővé teszi.

Az első lakossági fertőtlenítés után, hétvégén megkezdődött az önkormányzathoz tartozó intézményekben való alkalmazása is. Elsők között a Klauzál Házban, a Benu gyógyszertár feletti háziorvosi rendelőben és a Káldor Adolf Szakrendelőben történt fertőtlenítés.

Az ózongenerátoros gépek elektromos áram segítségével a levegő 3 oxigén (O2) molekulájából 2 ózon (O3) molekulát állít elő. Az így létrejött ózon gáz instabil, és ha nem találkozik oxidálható anyaggal, 20-45 perc után visszarendeződik O2 molekulákká. Ilyen oxidálható anyag például minden élő sejt, tehát a fertőzést okozó gomba, baktérium, illetve a vírusok is, amelyek burka oxidációra igen érzékeny lipidekből és fehérjékből állnak. Így az ózon gyakorlatilag pillanatszerűen hatástalanítja a kórokozókat.

Az önkormányzat célja, hogy a lehető legtöbb helyre eljuthasson ez a fajta fertőtlenítés kerületszerte.

Az ózongenerátor beszerzése és működtetése a Budafoki MTE Labdarúgó Kft. hozzájárulásának köszönhetően valósulhatott meg.

Ózongenerátoros fertőtlenítés az intézményekben

Fotó: Horváth Tamás