Ugrás a tartalomra

Párbeszéd a rászorulókért

2022. október 24. hétfő
Budafok-Tétény önkormányzata Karsay Ferenc polgármester vezetésével közös eszmecserére hívta a kerület egyházait annak érdekében, hogy a nehéz időszaknak elejét véve együtt gondolkodjanak a szociális segítségnyújtás hatékonyságáról.
Párbeszéd a rászorulókért

A megbeszélés kezdetén dr. Patócs Andrea, a Humánszolgáltatási Iroda vezetője összefoglalta az önkormányzat támogatási rendszerét, valamint hangsúlyozta, hogy bár szerteágazó a kerület szociális hálózata, a hatékonyság növelése érdekében várják az egyházak közös összefogását a rászorulók további feltérképezésében és a karitatív tevékenységet végző szervezetek kommunikációs csatornáinak erősítésében.

Karsay Ferenc beszédét azzal kezdte, hogy a mostani háborús helyzetben óriási a bizonytalanság, így az önkormányzat most a legfontosabb területekre összpontosít: a gyermekintézményekhez, valamint a szociális és egészségügyi környezethez kapcsolódó feladatok kerülnek előtérbe, minden egyebet tudatosan ezek mögé rendelnek. A meglévő szociális segítségnyújtás mellett további egymilliárd forint tartalékalap felhasználását biztosítanák; az egyházakkal való együttműködés keretében a valódi nehézségekkel küzdő egyénekhez szeretnének eljutni. A visszajelzések alapján a kerületben jelenleg nincs olyan ember, aki éhezik, azonban arra is fel kell készülni, hogy lesz. A polgármester kiemelte, hogy közös feladatnak tartja az emberekben a reményt fenntartani, ha összekapaszkodunk, jobbak az esélyek.

A megbeszélésen az egyházak képviselői pár szóban felvázolták karitatív tevékenységeiket, nehézségeiket, erősségeiket; a párbeszédük célja azoknak a kapcsolódási pontoknak a feltérképezése volt, amikben egymásnak és a kerület lakóinak közös erővel tudnának segíteni. Az eszmecsere után felvetődött a közös ételosztás gondolata is, amihez állandó helyszínt tudna rendelkezésre bocsátani az önkormányzat.

Az együtt gondolkodás kezdete sok új lehetőséget hordoz magában, a cél nem kisebb, mint a kerület valódi rászorulóinak feltérképezése, az önkormányzat és az egyházak közös összefogása a szociális segítségnyújtás hatékonysága érdekében.