Ugrás a tartalomra

Párbeszéd a társasházak képviselőivel

2017. február 28. kedd
Leginkább a tulajdonosok nyújtanak be panaszt a jegyzőnek a közös képviselőkkel szemben
Párbeszéd a társasházak képviselőivel

Első alkalommal szervezett társasházi tájékoztató fórumot Budafok-Tétény Polgármesteri Hivatalának Jegyzői Kabinetje. A rendezvényen húsz közös képviselő vett részt. A kétórás fórum négy részből állt. A társasházi képviselők tájékoztatást kaptak a házakat érintő legfontosabb törvényi kötelezettségekről, és megválaszolták az előzetesen feltett kérdéseiket.

– A társasházakban felmerülő problémákat szeretnénk ilyen módon, előzetesen tisztázni, hogy ezáltal kevesebb törvényességi felügyeleti eljárás, illetve a lakók és a lakóközösségek, képviselők közötti vita legyen – mondta megnyitóbeszédében Szántó János jegyző. – További célja még ezeknek a fórumoknak a társasházak valós számadatainak kiderítése is. Az előzetes földhivatali adatkérés alapján hozzávetőleg több száz társasház van a kerületben. A valós számokat megpróbáljuk szűrni, hiszen több albetétszám, illetve társasházi főszám miatt lehet, hogy vannak ismétlések. Emellett a címrendezési problémák is okozhatnak átfedést – tette hozzá dr. Szántó János. Megoldás lehet az önkéntes regisztráció bevezetése, ezen még dolgozik a hivatal.

A fórum első előadója, Juhász Melinda kabinetvezető ismertette a társasházak szerveinek törvényességi felügyeletével kapcsolatos információkat. – Az elmúlt közel három év tapasztalatai alapján elmondható, hogy jellemzően a tulajdonostársak fordulnak a jegyzőhöz, leginkább a közös képviselővel kapcsolatos problémákkal. A vizsgált beadványok mintegy 39 százaléka zárult felhívás kibocsátásával – mondta  Juhász Melinda. A fórum második előadója Bori Zoltán tűzoltó őrnagy volt. Még mindig nagy probléma, hogy a magasházak előtti parkolókban összevissza állnak az autók. Az újabb építésű házaknál már jogszabály írja elő, hogy a tűzoltási felvonulási területeket ki kell jelölni, így a lakók tudják, hogy hova nem szabad állni. Bori Zoltán kiemelte: a régebbi házaknál nincs ilyen, ott a KRESZ szabályait kell betartani. A kereszteződéstől számított 5 méteren belül nem szabad parkolni. Ha ezt betartják a gépjárművezetők, akkor baj esetén a nagyméretű tűzoltóautók könnyebben tudják megközelíteni az épületet. Sok lakó rak ki különböző tárgyakat a közös közlekedőkbe. A jogszabály azonban úgy rendelkezik, hogy folyosón, menekülő útvonalon tilos éghető, nagyméretű tárgyakat elhelyezni. Újdonság viszont, hogy a lépcsőfordulókban lehet növényeket elhelyezni, de csak abban az esetben, ha az nem szűkíti le a menekülési útvonalat, ami minimum 120 centiméter – hangsúlyozta Bori Zoltán. A fórum harmadik előadója Rácz Csaba rendőr őrnagy volt, aki elsőként a rendőri intézkedésekről beszélt, majd ismertette, hogy milyen előnyei vannak a szorosabb együttműködésnek a társasházak közös képviselőivel. Mint elmondta, a helyszínre kiérkező rendőrök nem avatkozhatnak be ha albérlő és főbérlő között alakult ki vita, vagy ha gyermekláthatással kapcsolatban van probléma. Más a helyzet betöréses lopás és rongálás esetén. Ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet az előadó rendőr, hogy amíg a kollégái kiérnek, addig a helyszínhez nem szabad hozzányúlni nehogy eltűnjenek a nyomok. Olyan nyilvántartást szeretnénk bevezetni, amelyben az adott ház képviselőjének és gondnokának az elérhetőségét bármikor megnézhetik a kollégák, így baj esetén rögtön tudják, hogy kit kell értesíteni – mondta az előadó. 

A fórum utolsó előadásában a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről tudhattak meg többet a résztvevők. A fórum végén Iván János, több társasház képviselője értékelte a kezdeményezést. – Sok hasznos információt tudtunk meg a szakemberektől. Külön köszönet jár a jó témaválasztásért is, hiszen napi szinten találkozunk ezekkel a problémákkal – mondta Iván János.

(Viszkocsil Dóra)