Ugrás a tartalomra

Pedagógusokat köszöntöttek

2022. december 01. csütörtök
Kerületünkben hagyomány a színes diplomások és a pályakezdő fiatalok köszöntése
Pedagógusokat köszöntöttek

Budafok-Tétényben sok-sok éve szép hagyomány, hogy az önkormányzat vezetői a tanév első harmadában együtt köszöntik a színes diplomás pedagógusokat, és a kerületi bölcsődékben, óvodákban, valamint iskolákban pályát kezdő fiatalokat. A két generáció találkozása, közös ünneplése azt jelzi, hogy fiatalok lépnek az idősek helyébe, sokat megélt, tapasztalt kollégáiktól átveszik a stafétabotot. Az együttlét a pedagógiai munka folyamatosságát, a nevelő-oktató munka állandóságát is szimbolizálja.

A rubin, vas, gyémánt, valamint arany oklevelet azok a ma már nyugdíjas óvónők, tanítók és tanárok vehetik át, akik hetven, hatvanöt, hatvan, illetve ötven éve kapták meg diplomájukat.

– Az évtizedekkel ezelőtt végzett pedagógusok írni, olvasni, számolni és gondolkodni tanították diákjaikat, illetve utat mutattak nekik a jövő építéséhez. Öröm köszönteni azokat, akik szolgálják, szolgálták ezt a várost. A tanári hivatás nem ér véget azzal, ha valaki nyugdíjba vonul, hiszen önök nemcsak elindították a gyermekek százait az életbe, hanem figyelemmel is kísérték életpályájukat. Mi pedig felnőttként már tudjuk, mennyi mindent köszönhetünk egykori nevelőinknek – szólt az idősebb nemzedékhez Karsay Ferenc polgármester.

Békési Tiborné rubin fokozatú diplomáját a hetven éve végzett tanító távollétében lánya, Kukainé Békési Emese, a Baross Gábor Általános Iskola intézményvezetője vette át. Hága Mária Antónia sem tudott részt venni az ünnepségen, így az ének-zene, történelem szakos tanár vas díszoklevelét a fia vitte el édesanyjának.

A hatvanöt éve diplomát szerző Korsós Ferencz Endréné matematika-fizika szakos tanárnak és Tóth Antalné tanítónak, valamint az ötven éve végzett Budai Józsefné óvodapedagógusnak egy virágcsokor kíséretében gratuláltak kerületünk elöljárói. A tizennyolc pályakezdő fiatal között két kisgyermeknevelőt, két óvópedagógust, egy tanítót és tíz tanárt, valamint két gyógypedagógust és egy iskolapszichológust köszöntöttek.

A pályakezdőket a következő szavakkal engedte útjára a polgármester:

– Az egyik legnemesebb és legnehezebb hivatást választották. Kívánom önöknek, hogy adjanak hitet a diákjaiknak, váljanak követendő példává. Galilei szerint ugyan az embert nem tudjuk megtanítani semmire, de segíthetjük abban, hogy önmaga találja meg saját kérdéseire a választ, problémáira a megoldásokat.

A vendéglátással zárult ünnepi eseményen a résztvevők Heinczinger Miklós „Gyöngyöt az embernek” című zenés irodalmi műsorát hallgatták meg.

Tamás Angéla