Ugrás a tartalomra

Példaképét, B. B. Kinget siratja Tátrai Tibor

2015. július 16. csütörtök
A magyar bluesgitározás koronázatlan királya a Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál vendége lesz
Példaképét,  B. B. Kinget siratja Tátrai Tibor

Az ország egyik legismertebb gitárosa, aki számos nagy zenészt, énekest kísért és több mint négy évtizedes aktív gitározás után még most is kísér, illetve szívesen szólózik is, pedig a keze nem a régi… Tátrai Tibort szeptember elején, kerületünk egyik legjelentősebb kulturális eseményén, a Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválon láthatjuk-hallhatjuk majd zenélni.

A legendás magyar gitáros egy legendás világsztárt, a nemrég elhunyt blueskirályt, B. B. Kinget siratja, akivel többször találkozott, sőt fel is lépett. Így emlékezett meg róla:
– Megszakad a szívem még most is, mert egy olyan ember ment el, aki egészen különleges és kivételes módon volt képes uralni a muzsikát, a színpadot és a közönséget egyaránt, úgy, ahogy egykor Jimi Hendrix tette. B. B. King a példaképem, aki majd kilencven évesen is a színpadon állt. Hasonló terveim vannak nekem is… 1997-ben az a megtiszteltetés ért, hogy amikor Budapesten járt a blues királya, együtt zenélhettem vele a Budapest Kongresszusi Központban. A menedzserével vettem fel a kapcsolatot, és ennek köszönhetően a koncert előtt fogadott a világsztár, aki olyan közvetlen volt, mintha ezer éve barátok lettünk volna. Három szám erejéig muzsikáltunk, jammeltünk együtt, ami igen nagy élmény volt a számomra. Az is, ahogy bekonferált és beszélt rólam a műsor alatt, azt mondta a mikrofonba, hogy: „Tibor nagy zenész, büszkének kell lennetek rá.”
B. B. Kinget azért tartják a blues királyának, mert ezt a műfajt ő tette világszerte népszerűvé. Tátrai Tibusz pedig idehaza lett a blues királya. Hogyan lehet még 63 évesen is „király”, amikor annyi baleset érte? Évekkel ezelőtt Miskolcon legurult a lépcsőn, majdnem a nyakát törte, tavaly pedig a kezét műtötték meg – kérdeztük tőle.
–  Szerencsére már jól vagyok – mondta –, a titok a sok gyakorlás. Mindennap skálázom, mert meggyőződésem, hogy jól játszani csak egyféleképpen lehet, ha folyton gyakorolok. Előfordul, hogy tíz órát van a kezemben a gitár egy nap, ami azért nem kevés. Ha lépést akarsz tartani a konkurenciával, folyamatosan edzeni kell. Erős a mezőny, csak akkor tudsz előnyt kovácsolni, ha többet melózol. Büszke vagyok rá, hogy sok fiatal nálam tanult gitározni, és most vezető zenekarokban játszanak.
– Mikor jut idő a pihenésre?
– Kedvenc hobbim a horgászat és a vadászat, de csak baráti társasággal művelem. Igyekszem ezekre időt szakítani, mint ahogy a sportolásra is. Régen keményen sportoltam, bokszoltam, birkóztam, futottam, mostanában inkább az utóbbi maradt.
- A Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválon nem lesz hiány finom borokból. Megkóstolja őket?
– Nem először járok muzsikálni a kerületbe, amit nagyon megszerettem. No nem az ital miatt! Ifjabb koromban valóban rengeteget ittam, de most már nem bírom annyira a tivornyázást. Annak idején akár hetekig is ment, most már egy-két nap alatt kikészülnék a piálástól. Hiába, öregszem. Beérem már a nyugodtabb életmóddal, egyedüli szenvedélyem a zenélés maradt…

(temesi)

 

Kapcsolódó anyagok:

http://www.promontortv.hu/2015/09/21/tatrai-tibort-valasztottak-a-torley-pezsgorend-idei-hirnokenek/