Ugrás a tartalomra

Pezsgőlovag lett Hrutka János

2016. június 02. csütörtök
A magyar válogatott egykori focistája szerint pontokat szerezhetünk az Eb-n
Pezsgőlovag lett Hrutka János

– Hatalmas kiugrási lehetőség nemcsak a válogatott, de az egész magyar futball számára, hogy negyvennégy év után játszhatunk az Európa-bajnokságon. Nekem már az is nagy öröm lesz, ha pontokat tud szerezni a csapat, de ha netán mérkőzést is sikerülne nyerniük, ami azért túlmutat a realitáson, akkor végre megindulhat egy olyan folyamat, amely által a magyar labdarúgás jobb és jobb lehet. Mind a három ellenfelünk, – sajnos ezt ki kell mondani – előttünk tart. Ausztriával elképzelhető a döntetlen, ha a válogatott azt a szervezettséget tudja nyújtani, amit eddig. Izlanddal szemben akár még a győzelem is szóba jöhet, de nincs nagy realitása. Portugália a legerősebb ellenfél, tele sztárjátékossal, de ha két mérkőzés után már továbbjutott és tartalékolja az erejét későbbre, akár hatalmas meglepetés is érhet minket – latolgatta az Európa-bajnoki szereplés esélyeit Hrutka János, nemrég részt vett a Nemezti Bor Maraton zárónapján.

Hrutka János sportmenedzser, a Ferencváros és a magyar labdarúgó-válogatott egykori focistája délután érkezett a Nemzeti Bor Maraton budapesti helyszínére, ahol a Törley-kör lefutása után komoly próbatétel várta: el kellett távolítania a jégdugóba zárt seprőt, hogy a Chevaliers Törley Pezsgőrend lovagjai közé tartozhasson.

– Ez számomra hatalmas megtiszteltetés. Ritkán iszom pezsgőt, többnyire csak kiemelt, jeles napokon, mint a mai is – árulta el beszélgetésünk kezdetén a huszonnégyszeres válogatott labdarúgó, aki már a bormaraton első napjától kezdve részt vett a bort és a futást népszerűsítő programsorozaton. A Bock csapat tagjaként Villányba is futva érkezett a tizenhat kilométerre lévő Bólyból, többek között Miklósa Erika operaénekessel, Elek Ágnessel, Bárczi Lászlóval és a világranglistán második helyen álló Földházi Zsófia öttusázóval. A kiváló labdarúgó már harmincévesen visszavonult az aktív sporttól, addig viszont sikert sikerre halmozott. Kisebb megszakításokkal tizenhat éven át volt a Ferencváros játékosa, és pályafutását nemzetközi kupamérkőzések, kupagyőzelmek, bajnoki címek szegélyezték.

– 1995-ben első magyar klubként képviselhettük hazánkat a legjobb csapatokat felvonultató Bajnokok Ligájában. Az olimpiai válogatottal 26 év után, Európából elsőként sikerült kijutnunk az atlantai játékokra azáltal, hogy az Európa-bajnokságon ötödik helyezést értünk el – mesélte Hrutka János, akit nem sokkal később a Kaiserslautern csapata szerződtetett. Még abban az évben német bajnoki címet szerzett, majd a magyar játékosok közül ő volt az első, aki először játszhatott a Bajnokok Ligája legjobb nyolc csapata között. Hozzátette: a szurkolók egy része azonban a litvánoknak, angoloknak, de legfőképpen a románoknak lőtt góljaira emlékszik.

Sportkarrierje mellett a tanulást is mindig fontosnak tartotta, a közgazdász-érettségit követően minden létező képesítést megszerzett a sport területén: sportmenedzserként diplomázott, de a sportoktatói, edzői és a rekreációs szakokat is elvégezte. Így, amikor 2003-ban lehetősége adódott, sportmenedzserként kezdett dolgozni, majd rendezvényszervezéssel is foglalkozó játékosügynökséget alapított. Tíz éve került kapcsolatba a Magyar Speciális Olimpia Szövetséggel, amelynek először nagykövete, később társelnöke lett, de a mozgást akkor sem hagyta abba, hiszen állóképességének köszönhetően nem kell sokat rádolgoznia, hogy izomzata „emlékezzen”, ezért bátran elindul olyan futásokon is, mint amilyen a Bóly és Villány közötti táv volt. (Tamás Angéla)