Ugrás a tartalomra

Pillanatok, tekintetek, intimitás

2016. május 09. hétfő
Czimbal Gyula fotóművész portréiból nyílt kiállítás a budafoki könyvtár galériájában
Pillanatok, tekintetek, intimitás

A hazai és nemzetközi művész- és sajtófotó-pályázatok rendszeres díjazottja tíz kortárs író és költő portréját, valamint egy tíz fotóból álló sorozatot mutat be az Irodalmi portrék című tárlaton. A fekete-fehér alkotásokon megelevenedik Bartis Attila, Dániel András, Háy János, Kodolányi Gyula, Makkai Ádám, Marosi Gyula, Nemere István, Száraz Miklós György, Szécsi Noémi és Térey János, a sorozat képeivel pedig a tavaly decemberben elhunyt Juhász Ferencnek állít emléket a fotográfus.

Czimbal Gyula korábban az MTI-ben, most az MTVA-ban végzett munkája mellett több mint negyven éve foglalkozik portréfotózással. Az alkotó emberek érdeklik, az általuk létrehozott produktumok és az a miliő, amelyben a művek elkészülnek. Kíváncsi a titokra, izgatja, vajon mi rejtőzik egy-egy festmény, szobor vagy irodalmi alkotás létrejötte mögött. Fontosnak tartja, hogy fényképezés előtt megismerje a portré alanyát és kapcsolatot építsen ki vele, mert szerinte csak akkor készülhet igazán jó kép.

Juhász Ferenc özvegye, aki lányával együtt részt vett a kiállításmegnyitón, elárulta lapunknak, mennyire boldoggá teszi, hogy férjéről tíz fotót is kiállított a fotográfus. Megmutatta azt a portrét, amely álmát őrizve december óta függ kinagyítva az ágya fölött. Hozzátette: bár hozzájuk nagyszerű fotósok jártak, de csak a Czimbal-képeken látja olyannak a férjét, amilyen valójában volt, ahogyan ránézett.

A kiállítás megnyitóján Zanati Zsófia, a Magyar Katolikus Rádió szerkesztő-riportere beszélt a tárlatról és a fotókat készítő művészről, Czimbal Gyuláról:

– A napi események krónikása szerénysége okán sohasem állította, hogy képei fontosak lennének, többnyire csak annyit mond, ha portréiról kérdezik, hogy: „másképp szerettem volna fényképezni”, majd azt, hogy „a képek jobban sikerültek, mint amilyennek elgondoltam”. Lelke mélyén azonban neki is tudnia kell, hogy e csendesen felépített életműben különleges atmoszférateremtő képessége éppúgy benne van, mint mesterségbeli tudása.

Czimbal Gyula Irodalmi portrék című kiállítása a budafoki könyvtárban május 16-ig látogatható, a „Képek és pixelek / Fotóművészet – és azon túl / Nemzeti Szalon 2016” tárlatra beválogatott, négy, képzőművészeket ábrázoló portréját pedig június 26-ig tekinthetik meg az érdeklődők a Műcsarnokban. (Tamás Angéla)