Ugrás a tartalomra

Portré a kenuzás királyról

2020. január 23. csütörtök
Film készült az egykori budafoki kenus, Wichmann Tamás életéről
Portré a kenuzás királyról

Telt ház előtt mutatták be a napokban az Uránia Nemzeti Filmszínházban a kilencszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok, olimpiai ezüst- és bronzérmes kenusról, Wichmann Tamásról készült 50 perces portréfilmet, melyet hamarosan a Duna TV-n is bárki megnézhet. 

Portré a kenuzás királyrólAz egykor a budafoki Kertész utcában lakó bajnokról szóló film ötlete akkor született meg Kövessy Róbert rendező fejében, amikor 2017-ben értesült arról, hogy több mint három évtized után bezár Wichmann Kazinczy utcai kocsmája – mondta el a filmet megelőző pódiumbeszélgetésen a rendező. Ezt azért is tartotta érdekesnek, mert az eredetileg Szent Jupát névre keresztelt kocsma a 80-as években központi helye volt az underground életnek, ahol nemcsak sportolók, hanem zenészek, képzőművészek, politikusok, sőt szamizdatosok is megfordultak. György Lea producer azt hangsúlyozta, hogy Wichmann Tamás az életével mindenkinek példát tud mutatni, hiszen egy gyerekkori autóbalesetet követő kómából felépülve tudott eljutni a világbajnoki címekig, és egész életét a küzdés jellemezte és jellemzi most is, amikor egy komoly betegséggel harcol. Az alkotás bemutatja a söröző utolsó napjait, Wichmann Tamás sportkarrierjének főbb állomásait, de a nézők megismerhetik belőle Wichmann Tamást, a szakácsot is, aki egykor második helyezést ért el a Szakma ifjú mestere versenyen, de arról az oldaláról is, amikor edzőként a fiatalokkal foglalkozik. Azt is megtudhatjuk belőle, hogy milyen büszke hat gyermekére és unokáira.

Wichmann Tamásnak a filmbemutató előtt egy orvosi vizsgálatra kellett sietnie, és mivel jövője bizonytalan, ezért a távozása előtt háláját fejezte ki a sorsnak, hogy még életében köszönhetett el az Urániában összegyűlt nézőktől. A barátokból, sportolókból, sportvezetőkből, újságírókból álló közönség hosszú percekig tartó vastapssal búcsúzott el a kenukirálytól. A filmet február 2-án tűzi műsorára a Duna Televízió.

(VH–MTI)