Ugrás a tartalomra

Program az egészségesebb fővárosért

2021. április 19. hétfő
Budafok-Tétény önkormányzata a tavaly elnyert 350 millió forint után idén márciusban 225 millió forintot kapott a kormánytól a tervezett egészségügyi fejlesztések végrehajtásához. Az Egészséges Budapest Programról, a lehetőségekről és célokról Karsay Ferenc polgármestert és Havasi Gábort, Budapest egészségügyi tanácsnokát kérdeztük.
Program az egészségesebb fővárosért

Városházi Híradó (V. H.): – Milyen szempontok befolyásolják a támogatások szétosztását?

Havasi Gábor (H. G.): – A támogatások kerületek közötti elosztásáról az önkormányzatok által beküldött igények alapján és a korábbi évben kapott összeg figyelembevételével dönt a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa (jelenlegi tagjai: Orbán Viktor, Karácsony Gergely, valamint négy-négy fő a kormány, illetve a fővárosi önkormányzat részéről – a szerk.). Idén az egészségügyi források elosztásában nagyon gyorsan sikerült megállapodnunk, ebben szinte perceken belül konszenzus született.

V. H.: – Milyen segítséget nyújt az Egészséges Budapest Program?

Karsay Ferenc (K. F.): – A 2000-es évek elejétől folyamatosan költünk az egészségügyre, megtervezett módon, a saját erőforrásaink és lehetőségeink figyelembevételével haladunk előre. Az Egészséges Budapest Program pluszforrást biztosít céljaink megvalósításához. Örvendetes, hogy gyorsabb ütemben tudunk előrelépni, mint ahogy terveztük. Két éve befejeztük a Káldor Adolf Szakrendelő felújítását, 2020-ban a felszereltség, orvostechnikai gépek, berendezések, például a digitális röntgenkészülék beépítése állt a középpontban, üzembe helyeztünk egy full HD ultrahangkészüléket, és vásároltunk egy CT-berendezést is. Mindez a tavalyi 350 milliós támogatásnak is köszönhető, amely nagyjából a költségek felét állta. Az egészségügyi ellátás fejlesztését az egyik legfontosabb feladatunknak tartjuk. Idén azonban a főváros úgy adott le 100 millió forintos igényt a nevünkben, hogy arról nem kérdezett meg bennünket, nem is tudtunk a lehetőségről. A Budapest Fejlesztési Központ illetékese keresett meg, hogy mire szeretnénk költeni az igényelt 100 milliós támogatást. Ezen beszélgetés során derült ki, hogy igénylésre nem volt lehetőségünk és velünk senki sem egyeztetett, de végül elmondhattuk a valós igényeinket, ami ennél több volt. Ezután korrigálták az összeget 225 millióra, amit őszintén köszönök mindenkinek, aki segített benne. A tavalyi 350 milliónál azonban ez kevesebb, de legalább annyi támogatással gazdálkodhatunk, amennyit kértünk, és arra fordíthatjuk, amit terveztünk. Idén a háziorvosi rendelőkben, első körben a Batthyány utcai, majd a III. utcai gyermekorvosi és gyermekfogászati rendelőkben, védőnői tanácsadókban újítjuk fel a vizesblokkokat, korszerűsítjük a fűtésrendszert, cseréljük a nyílászárókat és várótermeket alakítunk ki, a szakrendelőben pedig az informatikai rendszert fogjuk modernizálni.

H. G.: – Öt év alatt a kerületi önkormányzatokkal együttműködve 40 milliárd forintot költenek az alapellátás és a járóbeteg-szakellátás fejlesztésére, infrastrukturális beruházásokra, az egészségügyet kiszolgáló épületek korszerűsítésére, új orvostechnikai eszközök beszerzésére. A fennmaradó, nagyjából 10 milliárd forintból a 2020-ban indított CT- és MR-várólista csökkentési programját folytatja a fővárosi önkormányzat. A kapacitásbővítés érdekében vizsgálatokat vásárolunk a budapesti lakosoknak. A megvásárolt vizsgálatok 2021 végéig Budapest területén 2 milliárd forintot tesznek ki, amelyből Budafok-Tétény 62 millió forintot tud felhasználni. Némelyik kerület saját képalkotó diagnosztikai eszközt vásárolt, ahogy a XXII. kerület is.

V. H.: – Miért előnyös egy saját CT-készülék, illetve miért jó a vizsgálatok megvásárlása a lakosok számára?

K. F.: – Szeretnénk, ha a budafok-tétényiek helyben részesülhetnének orvosi ellátásban, ezért vásároltunk CT-berendezést, amelyet minél előbb szeretnénk üzembe helyezni. A készülék megvásárlása azonban sokkal kisebb „falat”, mint biztosítani a megfelelő körülményeket a beüzemeléshez, beszerezni a szükséges engedélyeket. A szakrendelő műszaki okok miatt nem megfelelő hely, ezért a képalkotó diagnosztikai eszköz Nagytétényben, a Család- és Gyermekjóléti Szolgálat különálló épületében, a Nagytétényi út 264. szám alatt kap helyet.

H. G.: – A főváros arra törekszik, hogy a szabad kapacitásokat kihasználva, államilag nem finanszírozott vizsgálatokat vásároljon. A cél, hogy daganat gyanúja esetén hét napon belül mindenkinél elvégezzék a CT- vagy MR-vizsgálatot, és további három munkanapon belül elkészüljön a lelet is. Az orvosok a hetekig tartó várakozás helyett a fővárosi kontingens terhére is beutalhatják a beteget a számukra megadott intézménybe, így a budafok-tétényieket a Semmelweis Egyetem radiológiai klinikájára. Ezt a „BP” térítési kategóriában jelentett ellátást nem a NEAK (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő) finanszírozza, hanem a fővárosi önkormányzat. Amíg a XXII. kerületben nem üzemel az új eszköz, a főváros által leszerződtetett szolgáltató végzi el a vizsgálatot, utána pedig helyben vásárolunk plusz CT-vizsgálatokat a budafok-tétényiek számára. A szakmai visszajelzések kedvezők, több kerület egészségügyi vezetője, többek között a XXII. kerületben lévő Káldor Adolf Rendelőintézet ügyvezető igazgatója, Kiss Norbert is üdvözölte ezt a programot.

(Tamás Angéla)

Program az egészségesebb fővárosért