Ugrás a tartalomra

REACH regisztráció 2018

2016. augusztus 03. szerda
Az 1907/2006/EK REACH rendelet utolsó regisztrációs időszaka 2018. május 31-én zárul le. Eddig az időpontig kell regisztrálniuk vegyi anyagaikat az évi 1-100 tonna mennyiségben gyártó vagy importáló vállalkozásoknak.
REACH regisztráció 2018

Ez a regisztrációs időszak lényegesen el fog térni a korábbiaktól, hiszen mind a regisztrálók száma, mind pedig a regisztrációk típusa nagyban megváltozik. Uniós szinten megközelítőleg 70 000 regisztráció várható, 25 000 különböző vegyi anyaggal kapcsolatban, melyek többsége kis- és középvállalkozásoktól fog beérkezni. Ezen vállalkozások nagy része eddig még nem nyújtott be regisztrációt, sőt több kis- és középvállalkozásnak is vezető regisztrálói szerepet kell majd betöltenie.

A regisztráció a továbbfelhasználókat (keverék előállítók, végfelhasználók) is érinti. A regisztrálóknak fel kell mérniük a lehetséges veszélyeket és kockázatokat az anyag teljes életciklusában, ehhez pedig a továbbfelhasználóknak lehetőségük van információt nyújtani a vonatkozó felhasználásokról. A továbbfelhasználóknak ezt legkésőbb egy évvel a regisztrációs határidőt megelőzően, tehát 2017. május 31. előtt be kell nyújtani szállítóik, végső soron az anyag regisztrálója felé.

Az Európai Vegyianyag-ügynökség 2015 januárjában meghirdette a REACH 2018-as regisztrációs időszakával kapcsolatos kommunikációs akciótervét, melyben információt és segítséget nyújt a vállalkozásoknak a regisztráció hajrájában. Ezen kézzelfogható, folyamatosan bővített segédanyagok és iránymutatások az Ügynökség honlapján elérhetők: https://echa.europa.eu/reach-2018

 

Az akcióterv pontjai a következők:

1.      tisztában lenni azzal, hogy érint-e a 2018-as regisztrációs kötelezettség

2.      társregisztrálók felkutatása

3.      társregisztrálókkal való együttműködés

4.      veszélyek és kockázatok felmérése

5.      regisztrációs dosszié összeállítása a IUCLID-ben

6.      regisztrációs dosszié benyújtása a REACH-IT-n keresztül

7.      regisztrációs dosszié információinak frissítése

Az Ügynökség ezzel kapcsolatos legfontosabb célkitűzése, hogy időben felhívja az ipari szereplők, főleg a kis- és középvállalkozások figyelmét a REACH rendelettel kapcsolatos kötelezettségeikre és hogy éljenek az általa nyújtott lehetőségekkel, mivel többségük még nem vett részt a regisztráció folyamatában. Másodlagos célkitűzés a továbbfelhasználók értesítése. Nekik is érdekük, hogy az anyag, amit felhasználnak, regisztrálva legyen, és a megfelelő felhasználási terület is meg legyen jelölve. Ezáltal nem kerülhet veszélybe az anyag ellátása a szállítói láncban a gyártó mulasztása miatt.

Azon vállalatok, amelyek az érintett anyaggal most kezdik meg először a regisztrációköteles tevékenységet valamint az anyag éves gyártott/importált mennyisége nem éri el a 100 tonnát, továbbá az anyag nem rákkeltő, mutagén vagy reprotoxikus 1A/1B besorolású, élhetnek az ingyenes, kései előzetes regisztráció lehetőségével legkésőbb 2017. május 31-ig, ezáltal is több időt nyerve a regisztrációra történő felkészülésre.