Ugrás a tartalomra

Reflektorfényben a sikereket halmozó budafok-tétényi zsaruk

2017. november 22. szerda
A rendőrség országos lapjában, a Zsaru Magazinban dupla megjelenést érdemeltek ki kerületünk rendőrei a bűnelkövetőkkel szembeni bravúros akcióikkal. GRATULÁLUNK rendőreinknek és a kapitányság vezetőjének, dr. Bató András r. alezredesnek!
Reflektorfényben a sikereket halmozó budafok-tétényi zsaruk

A „Sorozatbetörőket kaptak el” és a „Közvetítette a feltörést” című cikk is a XXII. kerületi Rendőrkapitányság nyomozóinak, járőreinek sikereiről számol be. Mindkét írás a nyomtatott formában is megjelenő Zsaru Magazinban olvasható. A lap holnapi, november 23-i számában megjelenő cikkében arról tudósítanak, hogy „a budafoki zsaruk két erőszakos bűncselekmény ügyében nyomoztak, amikor egy sokmilliós kárt okozó betöréssorozat nyomaira is rábukkantak. Mindkét nyomozás a végéhez közeledik.

Tavaly év végén két rablás zaklatta fel gyors egymásutánban a kerület nyugalmát.

– 2016. november 16-án egy idős nő lakásának bejárati ajtaját rúgták be 3 óra 30 perckor – mondta Bató András alezredes, a XXII. Kerületi Rendőrkapitányság vezetője. – A 85 éves nő egy nagy puffanásra ébredt, majd hálószobájában négy, sötét ruhát és csuklyát viselő férfit pillantott meg, akik értékeit követelték. Unokája a másik szobában aludt. A hangokat meghallva ő is felriadt és nagymamája védelmére sietett. A behatolók ütlegelni kezdték őt, majd a sértett pénztárcájával és egy mobiltelefonnal távoztak. Arról már korábban gondoskodtak, hogy a lakás vonalas telefonján ne lehessen segítséget hívni: még a házba érkezve elvágták a vezetékeket.

– Ugyanígy tettek 2016. december 4-én, a második rablás alkalmával is, amelynek szintén egy idős ember volt a sértettje – folytatta az alezredes. – Ezúttal egy férfi lakását szemelték ki a rablók. Ő arra ébredt 3 órakor, hogy valaki a bejárati ajtónál neszez. Mikor kiszólt, hogy rendőrt fog hívni, ha nem mennek el, a zaj megszűnt. Feldúltságában nem tudott visszaaludni, így a fotelben foglalt helyet. Így lett figyelmes ismét a halk motozásra. Mire a bejárat felé indult, két férfi már bent is volt a lakásban. Visszalökték őt az előszobába, majd bántalmazták, amitől elvesztette eszméletét. Mire magához tért, a rablók már távoztak. Egy fadobozt vittek magukkal, melyben személyes iratok voltak. Felületesen kutathattak, mert a sértett borítékba rejtett készpénzét nem vették észre. A faládát utóbb egy állampolgár megtalálta, és a benne lévő dokumentumok alapján felkutatta a sértett egyik rokonát. Mindkét rablás után elemezni kezdtük a környék kamerafelvételeit, kihallgattuk a szóba jöhető tanúkat és biológiai nyomokat rögzítettünk. Ezek alapján egy négyfős társaság került a látóterünkbe. A kerületi V. Endrét (31) június 7-én fogtuk el. Beismerő vallomást tett. Ugyanebben a hónapban eljutottunk társaihoz is. A szintén helyi férfiakat: P. Ádámot (21) és L. Ferencet (26), valamint a XVIII. kerületi T. Kálmánt (37) június 19-én fogtuk el. Mindannyiuk ellen csoportosan, a bűncselekmény elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indítottunk eljárást. V. Endre június 9-én elrendelt előzetes letartóztatását a bíróság október 5-től kezdődően házi őrizetre változtatta át. P. Ádám a június 21-én elrendelt előzetes letartóztatásából október 16-án került házi őrizetbe. A megalapozott gyanú szerint T. Kálmán volt az, aki kezet emelt a sértettekre. Ő június 21. óta előzetes letartóztatásban, L. Ferenc pedig szabadlábon várja az eljárás folytatását.

A nyomozás során felmerült, hogy átfedés lehet a rablások és egy, élénk közérdeklődésre számot tartó betöréssorozat gyanúsítottjai között. Először 2012 nyarán törtek be Budafok-Nagytétény békés, csendes családi házas övezetének egyik lakásába. Ezután még huszonegyszer hatoltak be illetéktelenül kerületi ingatlanokba, legutoljára tavaly év végén.

– A betörők tudták, hova érdemes bemenni: volt olyan hely ahonnan 18 millió forintnyi értéket vittek el – folytatta az alezredes. – Csak a minőségre hajtottak, és pontosan tisztában voltak vele, honnan remélhetnek értékes zsákmányt. A legkülönfélébb dolgokat lopták el: apróságokkal, érmékkel, ékszerekkel, iratokkal is bíbelődtek, de volt ahonnan faliburkolatot, étkezőasztalt vagy éppen 800 ezer forint értékben csempét vittek magukkal. Komplett bútorgarnitúrák, rokokó szalonbútorok, márkás ét- és teáskészletek, zsűrizett festmények, értékes porcelántárgyak, műszaki cikkek, svájci órák, szobrok tűntek el. Nem finomkodtak a házakba való bejutás és az értékek utáni kutatás során sem: rendre százezres nagyságrendű rongálási kárt okoztak, de volt, ahol ez is milliós tételt tett ki. A V. Endre otthonában készült fényképeken az egyik sértett felismerte azt a csempekollekciót, amelyet korábban tőle loptak el. A burkolatot már csak helybenhagyólag tudtuk lefoglalni, mert beépítették a fürdőszobába. Eljutottunk társaihoz, V. Ferenchez (35) és V. Ferencnéhez (42) is. Házkutatást tartottunk kerületi otthonukban, majd petőfiszállási tanyájukon, és több, a bűncselekményekből származó tárgyat foglaltunk le.

A XXII. kerületi rendőrök V. Ferenc, V. Ferencné és V. Endre ellen jelentős értékre elkövetett betöréses lopás bűntettének megalapozott gyanúja miatt kezdeményeztek eljárást. V. Ferenc október 11. óta előzetes letartóztatásban van, V. Ferencné szabadlábon védekezik.” – olvasható a Zsaru Magazin holnapi, november 23-i számában.

A „Közvetítette a feltörést” című írás a korábbi, november 16-i lapszámban arról számolt be, hogy egy éles szemű állampolgárnak és a 112-es hívásfogadó operátor gyorsaságának köszönhetően perceken belül elfogták a budafok-tétényi zsaruk azt a férfit, aki egy autót tört fel október 20-án éjszaka.

„A bejelentő élő, egyenes adásban tudósította a rendőröket arról, hogy éppen mit lát.

– Nem tudott aludni, így az ablakon nézelődött kifelé egy férfi, amikor egy autóra lett figyelmes – mondta Hreskó Teréz alezredes, a XXII. Kerületi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője. – 1 óra körül hívta a segélyhívószámot, elmondta, hogy egy lassan araszoló gépkocsit lát a ház előtt. Hamarosan kiderült, hogy kollégáink járműve keltette fel a gyanúját, ők jártak éppen arra járőrútjuk során. Az operátorok megnyugtatták a férfit, aki azonban továbbra sem tudott elaludni, így tovább nézelődött. Szerencsére előző hívása nem szegte kedvét, így újra telefonált, amikor hamarosan valami szokatlant tapasztalt. Elmondta, hogy ezúttal egy férfit lát egy kisteherautó környékén ólálkodni, és zárja körül gyanúsan sokáig matatni. A hívásfogadó központ munkatársai konferenciába kapcsolták őt a helyszínt nem sokkal korábban elhagyó járőreinkkel, így közvetlenül tudtak egymással beszélni. Míg a rendőrök visszafordultak a bejelentő házához, elmondta, hogy a férfi kinyitotta az autót, onnan egy ládát emelt ki, majd azt a saját kocsijába áttéve elhajtott. Kovács Tibor törzsőrmester, és Polyák Krisztián őrmester járőrök ekkor értek a helyszínre. Mivel a bejelentő az autót is, és a férfit is jól megfigyelte, leírásai alapján rögtön tudták, ki után kell eredniük. A helyszín közelében nem sokkal később elfogták a tárnoki Sz. Lászlót (28). A férfi helyismerete hiányos volt, mert siettében egy zsákutcába hajtott be. Autójában megtaláltuk az ellopott ládát, amelyről kiderült, hogy egy ütvefúró gépet tartalmazott. Hamarosan a bűncselekmény sértettje is előkerült, aki mit sem tudott arról, hogy éjszaka feltörték autóját és elvitték készülékét, de nagyon örült a szerencsés végkifejletnek.

A XXII. kerületi zsaruk lopás vétségének megalapozott gyanúja miatt kezdeményeztek eljárást a különös visszaeső, korábban hasonló bűncselekmények elkövetése miatt már elítélt, jelenleg is felfüggesztett szabadságvesztés próbaidejének hatálya alatt álló férfi ellen. Sz. László előzetes letartóztatását a bíróság október 21-én elrendelte.”

Dr. Bató András, a kerületi rendőrkapitányság vezetője a sajtómegjelenésekre reagálva a budafokteteny.hu-nak elmondta, a betöréses rablási ügyek igen súlyos bűncselekmények, amelyek nagymértékben befolyásolják a lakosság biztonságérzetét. A rendőrök kiemelten kezelik az ilyen bűneseteket, sok nyomozati óra van a mostani ügyek sikeres felderítése, lezárása, az elkövetők elfogása mögött is. A másik fontos szempont a lakosság segítsége, a rendőrökkel való együttműködése a bűnüldözésben. Ezt igazolta az a gépkocsifeltörési ügy is, amelynél egy kerületi lakos, szemtanú bejelentésének, közreműködésnek volt köszönhető az elkövető gyors elfogása. Köszönet érte! - mondta a budafokteteny.hu-nak dr. Bató András kerületi rendőrkapitány.

 

Forrás:  http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/zsaru-magazin