Ugrás a tartalomra

Rekordok dőltek meg a Pincejáraton

2023. december 30. szombat
Tizenkétezer látogató volt a Budafoki Pincejárat programjain
Rekordok dőltek meg a Pincejáraton

A Budafoki Pincejárat 7 évvel ezelőtt azzal a céllal jött létre, hogy bárki megkóstolhassa a legízletesebb, Budafokon palackozott borokat, pezsgőket, illetve élvezhesse a minőségi gasztronómiai és kulturális kínálatot. Budapest Bornegyedében a számtalan neves pezsgőkészítő cégnél és borászatnál kiállítások, koncertek is helyet kapnak. A programok sikeréről mi sem árulkodik jobban, mint hogy csak az idei évben több mint 12 ezer látogató jött el a Budafoki Pincejárat rendezvényeire. De hogy maguk a szervezők hogyan látták az idei évet, arról kérdeztük Tipold Annamáriát és Deutsch Anitát, a Bornegyed munkatársait.

– Az idei évet több szempontból is a rekordok évének neveztük, hiszen már a márciusi első Pincejáratra többen látogattak el, mint előtte bármikor.
Tipold Annamária (T. A.):
– Valóban így volt. A zenei tehetségkutatónkra például 120 zenekar jelentkezett, és bizony extra nehéz feladata volt a zsűrinek kiválasztani a legjobbat, olyan erős volt a mezőny. Büszkék vagyunk arra is, hogy számos neves orgánum írt rólunk több alkalommal, mint például a Funzine, a WeLoveBudapest, vagy akár a HVG. A Kossuth rádió pedig reggeli műsorában folyamatosan riportokat közölt rólunk.

– Az idei év tematikája a Tradíciók éve volt. Sikerült megvalósítani a célkitűzéseket? 
Deutsch Anita (D. A.):
– Nem sok olyan városrész van Budapesten, ahol ennyi nemzetiségi csoport ápolná a hagyományait, ahol a múlt emlékeit ilyen megkülönböztetett tisztelettel őriznék, és amelynek ugyanez jellemző a borászatára is. Budafok-Tétényben folyamatosan visszaköszönnek a régi, tradicionális eljárások és ünnepek, miközben az új technológiák is folyamatosan megjelennek. A hagyomány és az újítás, a tradíció és az innováció az, ami fontos szerepet játszik a kerületben, Budapest bornegyedében. Ebbe engedtünk bepillantást programjainkon. De fontos küldetésnek tekintjük a Soós István borászati iskolával és a Promontor TV-vel közösen készített Soós Arcképcsarnok forgatását, valamint a Törley Mauzóleum állagmegóvásáért folytatott civil adománygyűjtést is, amibe szintén bekapcsolódott a Pincejárat szervezőgárdája.

– Lehet már tudni a jövő évi Pincejáratok tematikáját?
T. A.:
– A 2024-es év a Pincejárat életében terveink szerint az Esszenciák Éve lenne. Az esszencia olyan tulajdonságok összessége, amelyek nélkül az illető dolog nem létezhet, és amelyek egyben megkülönböztetik a többi dologtól. Budapest borászatának esszenciája Budafok, ezt igazolja bortermelői múltja, amely a római korig nyúlik vissza, az egyedülálló pincerendszere, a borászképzése, a tradicionális pezsgőgyártása, beleértve azt is, hogy egyetlen kerület sem tudhat magáénak öt pezsgőkészítő borászatot. Ez az egyetlen olyan városrész, ahol egyszerre legalább 6 borvidék borait kóstolhatjuk, és eközben megtekinthetjük Magyarország 10 történeti borvidékének jellegzetes építészeti hagyományait. A terveink szerint ezekre, és az elmúlt évek kulturális programjainak legjobbjaira, esszenciájára építve igyekszik majd a Pincejárat népszerűsíteni Budapest Bornegyedét, Budafokot.