Ugrás a tartalomra

Rendhagyó iskolai ünnepség a Nádasdy iskolában

2015. október 23. péntek
Schranz Nándor igazgató darabját adták elő az iskola diákjai az Aradi vértanúk emléknapján
Rendhagyó iskolai ünnepség a Nádasdy iskolában

A Nádasdy Kálmán Művészeti és Általános Iskolában mindig rendhagyó módon emlékeznek a pedagógusok és a diákok. Október 6-ra Schranz Nándor, az intézmény igazgatója darabot írt, amelyet az iskola diákjai játszottak el a többieknek. A mű egyik része napjainkban, a másik az aradi vértanúk kivégzése után száz évvel játszódik. A szereplők rendkívül nagy átéléssel és hitelességgel adták elő a darabot. A 2015-ben játszódó részekből az derül ki, hogy a ma élő emberek mennyire keveset tudnak október 6-ról. Az előadás után az igazgató kérdéseket tett fel a diákoknak az elhangzottakról. A diákok szerint ezek a beavató előadások sokkal jobbak, mint a hagyományos ünnepségek.

Mint ismert, 1849. augusztus 13-án Világosnál a magyarok az orosz csapatok előtt tették le a fegyvert. A tábornokok úgy hitték, hogy az oroszok megvédelmezhetik őket a vérszomjas Haynautól, de csalódniuk kellett. Augusztus 22-én az oroszok elvették fegyvereiket, majd másnap átadták őket az osztrákoknak. Augusztus 25-én érkeztek Aradra, s még aznap megkezdődtek a kihallgatások. Mindegyikük két kihallgatáson vett részt, s ezt követően lehetőségük nyílt írásban utólagos beadványt intézni a hadbíróságnak. Szeptember végére elkészültek a halálos ítéletek, amiket aztán Haynau hagyott jóvá, Ferenc Józsefet pedig csupán utólag kellett tájékoztatni a kivégzések megtörténtéről. 

A kivégzés elrendelt időpontja október 6., az egy évvel korábban, a bécsi forradalom idején meggyilkolt Latour osztrák hadügyminiszter halálának évfordulója lett. Haynau azt is elrendelte, hogy a kivégzéseket korán reggel kell végrehajtani, a holttesteket pedig egy napon át közszemlére kell tenni. A parancsnak megfelelően 1849. október 6-án végre is hajtották az ítéleteket: kilenc tábornokot kötél által, négyet pedig golyóval végeztek ki. Nem csak az aradiak voltak a szabadságharc utáni bosszú áldozatai: Batthyány Lajost, az első felelős kormány miniszterelnökét ugyanezen a napon lőtték agyon Pesten. (Viszkocsil Dóra)

Kapcsolódó anyagok:

http://www.promontortv.hu/2015/10/12/az-aradi-vertanukra-emlekeztek-a-donat-hegyen-2/

http://www.promontortv.hu/2015/10/12/az-aradi-vertanukra-emlekeztek-a-nadasdy-iskolaban/