Ugrás a tartalomra

Rendkívüli erdélyi koncert - Hollerung Gábor vezényletével a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar elvarázsolta a csíkszeredai közönséget

2017. augusztus 29. kedd
Több mint 330 énekes és zenész lépett színpadra a csíkszeredai Szabadság téren augusztus 26-án, szombat este – számolt be az eseményről a székelyhon.ro. Budafok-Tétény polgármestere, Karsay Ferenc saját Facebook oldalán gratulált a sikeres fellépéshez.
Rendkívüli erdélyi koncert - Hollerung Gábor vezényletével a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar elvarázsolta a csíkszeredai közönséget

A Kodály-év keretében tartott vokál-szimfonikus koncert maradandó élménnyel gazdagította a főtérre kilátogatókat. A közönséget elsőként Füleki Zoltán, Csíkszereda alpolgármestere köszöntötte. Elmondta: csodálatos élmény volt találkozni Hollerung Gáborral, Orosz-Pál Józseffel és a többi fellépő karnaggyal.

Csíkszereda alpolgármestere külön köszönetet mondott Orosz-Pálnak a kiváló szervezőmunkájáért, hogy méltóképpen meg tudtak emlékezni Kodály Zoltánról Csíkszereda főterén. Köszöntő beszéde végén az alpolgármester a Liszt Ferenc-díjas Hollerung Gábort hívta a színpadra, aki megjegyezte, nagyon örül annak, hogy ilyen sokan gyűltek össze.

Kettős évfordulóra emlékezve Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO döntötte el 2017. március 21-én a kettős Kodály-évforduló kapcsán – születésének 135., halálának 50. évfordulója –, hogy az idei esztendő Kodály-év lesz. Ez előtt tisztelegtek a szervezők a szabadtéri emlékhangversennyel. A csíkszeredai koncerten marosvásárhelyi, bukaresti, brassói, budapesti, szovátai, kolozsvári, székelyudvarhelyi és szászcsávási kórustársaságok voltak jelen. A szombat esti előadás fő produkciója Kodály Zoltán zeneszerző Psalmus hungaricus operája (jelentése: magyar zsoltárok), valamint Tolcsvay László zenéjére és Tolcsvay Béla szövegkönyvére készült zenés rockoratórium, a Magyar mise volt. Azért kapcsolták össze ezt a két darabot, hogy összehozzák a fiatalabb és az idősebb generációt, és hogy rávilágítsanak arra, hogy „a zene mindenkié” – ahogyan Kodály Zoltán is mondta.

 

A jelenlévők közül sokan leülve, de annál többen állva hallgatták Kodály Zoltán Psalmus hungaricusát. A Tolcsvay László zenéjére és Tolcsvay Béla szövegkönyvére készült zenés rockoratóriumra, a Magyar misére sem apadt a nézők száma, sőt. A fellépést percekig tartó vastapssal jutalmazta a közönség.

 

"Mindig büszke vagyok a Budafoki Dohnányi Zenekarra, de most különösen! :)" - írta a hírrel kapcsolatban saját Facebook oldalán Budafok-Tétény polgármestere, Karsay Ferenc.

 

Forrás:

https://szekelyhon.ro/aktualis/elvarazsolta-a-csikszeredai-kozonseget-a-rendkivuli-koncert