Ugrás a tartalomra

Rendkívüli ülés a testületben

2022. január 26. szerda
Megszavazták a forrásmegosztásról, a járda- és útépítésekről és a vezetői jövedelmekről szóló javaslatokat
Rendkívüli ülés  a testületben

Hat előterjesztésről döntött Budafok-Tétény képviselő-testülete rendkívüli ülésén, január 20-án. A képviselők egyhangú döntéssel megszavazták a forrásmegosztás véleményezéséről szóló javaslatot. A kerület a tavalyi évhez képest a tervezet szerint közel 100 millió forinttal nagyobb összeggel részesül a fővárosi önkormányzatot és a kerületi önkormányzatokat osztottan megillető bevételekből idén. A testület ellenszavazat nélkül fogadta el azokat az előterjesztéseket is, amelyekben a kormány által járda- és útépítésekre kiírt pályázatok önrészét biztosítja az önkormányzat. A kormánytámogatásoknak köszönhetően várhatóan kilenc utcában sikerül majd járdát építeni, illetve felújítani, és számos földút leaszfaltozására is érkezik majd kormánytámogatás. A pályázati forrásokból leaszfaltozhatják majd az összes olyan kerületi utcát, ahol az alapközműveket sikerült előzetesen kiépíteni, illetve belterületen található – mondta el az előterjesztésről Karsay Ferenc polgármester.

A legnagyobb vitát az a javaslat robbantotta ki, amely a polgármester és az alpolgármesterek javadalmazásának meghatározásáról szólt. A törvényi szabályozás szerint ugyanis a polgármesterek fizetését meg kellett emelni 30 százalékkal, az alpolgármesterek fizetését pedig a településvezetők jövedelméhez köti a jogszabály. Az alpolgármesteri fizetéseket ennek megfelelően a polgármesterek jövedelmének 70-90 százalékában lehet megállapítani. Karsay Ferenc javaslata szerint az alpolgármesterek a maximális fizetésemelésben részesültek idén, vagyis megkapják havonta a polgármesteri jövedelem 90 százalékának megfelelő összeget. Az ellenzék ezt kifogásolta, mert szerintük ez a mai, válság sújtotta helyzetben elfogadhatatlan. Karsay Ferenc polgármester azonban azzal érvelt, hogy a kerületi felső vezetők javadalmazása 7 éve nem növekedett, ellentétben a bizottsági elnökökével, akiknek a jövedelme 2017 óta átlagosan 71 százalékkal nőtt. A szomszédos, DK-s, momentumos vezetésű Újbudán ugyanígy jártak el, ahol négy alpolgármester van.

Az alpolgármesterek munkájával pedig elégedett, hiszen éppen a pandémia alatt mutatták meg, hogy akár a saját egészségüket sem kímélve, megfeszített tempóban tudnak dolgozni. A javaslatot végül a képviselő-testület többsége elfogadta.