Ugrás a tartalomra

Rendőrségi felhívás – újabb trükköt vetnek be a csalók – Frissítés!

2023. május 15. hétfő
A XXII. kerületi rendőrkapitányság újabb csalássorozatra hívja fel a lakosság figyelmét: a közösségi oldalakon kívül a bankszámlákról is próbálnak pénzt szerezni a telefonos csalók.
Rendőrségi felhívás – újabb trükköt vetnek be a csalók – Frissítés!

A rendőrség legfrissebb tájékoztatása szerint egy kerületi lakos tett feljelentést, mert május 6-án a reggeli órákban telefonon hívta egy nő, aki az OTP Bank alkalmazottjának adta ki magát. A csaló közölte, hogy a sértett számlájáról ismeretlen személy három utalást kezdeményezett. Az elkövető egy alkalmazás segítségével több tíz millió forintot próbált meg elutalni, de a Magyar Államkincstár megállította a tranzakciót. Anyagi kár nem keletkezett.

Áprilisban számoltunk be arról, hogy a közösségi oldalakon eladó tárgyakra jelentkező csalók minden esetben futáron keresztül akarják megfizetni az ellenértéket. Ehhez az eladónak egy hamis linket küldenek, ami egy adott kereskedelmi bank online felületére történő bejelentkezéshez kéri az e-mail címet és a hozzá tartozó jelszót. Amennyiben az eladó megadja ezeket az adatokat, SMS-ben küldenek neki egy kódot, amit az előző linkre kattintva íratnak be. Ezzel a csalók ellopják a sértett adatait, amellyel pénzt vesznek le a számlájáról.

A rendőrség felhívja a figyelmet, hogy soha ne adják meg ilyen és ehhez hasonló, nem megbízható üzenetekre, telefonhívásokra válaszolva az adataikat, ne kattintsanak ismeretlen linkekre. Amennyiben adataik adathalász csalók kezébe kerülnek, a lehető leghamarabb jelezzék számlavezető bankjuknak.

A kép illusztráció